Když bude Schwarzenberg prezidentem, TOP 09 vybere předsedu až na podzim

14.01.2013 13:21

Pokud se předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi podaří uspět ve druhém kole přímé volby, stane se českým prezidentem a opustí stranickou politiku, povede vládní stranu až do podzimu její první místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek. Politici TOP 09 dnes ČTK řekli, že nepočítají s možností urychlit po případném úspěchu nynějšího předsedy celý systém nominačních konferencí.

Když bude Schwarzenberg prezidentem, TOP 09 vybere předsedu až na podzim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Nového lídra strany tak vybere až celostátní sněm, plánovaný do Plzně na 19. a 20. října. Schwarzenberg, pokud uspěje, opustí také křeslo ministra zahraničí, TOP 09 ale prý zatím vážně neřeší ani tuto otázku.

Místopředseda strany Jaromír Drábek dnes zdůraznil, že definitivně bude TOP 09 tuto otázku řešit "v pondělí nebo v úterý" po druhém kole prezidentské volby, když bude pro Schwarzenberga úspěšné. Podle jeho názoru není důvod urychlit už naplánovaný cyklus jarních regionálních a letních krajských sněmů. "To je proces, který už je spuštěný," uvedl s tím, že by to bylo také technicky složité. Podobný názor má také místopředsedkyně Helena Langšádlová.

V pátek a sobotu 25. a 26. ledna se Schwarzenberg utká o prezidentský post s s někdejším premiérem Milošem Zemanem. Nynější předseda TOP 09 už slíbil, že v případě úspěchu skončí ve stranické politice a odmítne i případný titul čestného předsedy strany, kterou v roce 2009 zakládal společně s Miroslavem Kalouskem.

Kalousek už o víkendu ČTK řekl, že případný úspěch stranického předsedy v prezidentské volbě je úspěchem také pro TOP 09. Připomněl, že politická strana je "personální mašina na lidi". "A personální instrument, který nabídl veřejnosti úspěšného kandidáta na prezidenta, pro tu stranu nemůže znamenat žádnou ztrátu," řekl ministr financí. Také podle něj musí otázka nového předsedy počkat až po volbě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

281 miliard za zelené zdroje. Nenasytné Německo. Sabotáž z EU. Nad fakturou za elektřinu

13:20 281 miliard za zelené zdroje. Nenasytné Německo. Sabotáž z EU. Nad fakturou za elektřinu

Investice do naší sítě tak, aby unesla zelené obnovitelné zdroje, budou do roku 2030 činit 281 milia…