Když dostaneme nařezáno? Zdroj z ČSSD promluvil o budoucnosti Bohuslava Sobotky

04.10.2016 8:52

Ať už krajské i senátní volby dopadnou jakkoliv, žádné zemětřesení uvnitř politických stran se nečeká. Změny nastanou až po volbách do Poslanecké sněmovny, které se konají o rok později. Píše o tom deník Právo.

Když dostaneme nařezáno? Zdroj z ČSSD promluvil o budoucnosti Bohuslava Sobotky
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Jeden z vysoce postavených krajských funkcionářů za ČSSD například uvedl, že v případě, že nyní stranu potká debakl, více ji to semkne. „Na jaře se volí nové vedení. Ale už teď je jasné, že Sobotka to obhájí a bude náš lídr do sněmovních voleb. Byli bychom šílenci, kdybychom se rozbili,“ dodal. Za úspěch strana považuje zisk devíti senátorů a sedmi hejtmanů.

Za výsledky krajských voleb by tak byli podle všeho odpovědni pouze lídři jednotlivých kandidátek. Například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický uvedl, že se odpovědnosti nebrání. „Navíc se volby týkají krajských vedení. Ale odmítám, že by volby vedly k zobecnění vůči vedení strany. Vedení se bude zodpovídat za volby do Sněmovny v příštím roce,“ doplnil.

O změně vedení rozhodně neuvažují ani v hnutí ANO Andreje Babiše. Tam si však nepřipouští ani neúspěch. „My uspějeme,“ řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Za úspěch považují zisk pěti hejtmanů.

Na svém zůstanou i lidovci, kdy podle všeho chce post předsedy obhajovat Pavel Bělobrádek. Své rozhodnutí sdělí do konce roku. Ve volbách by lidovci rádi získali tři křesla hejtmanů. „Nepředpokládám, že bychom museli řešit neúspěch,“ řekl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

A co komunisté? „Ústřední výbor rozhodl, že v letošních krajských volbách svěří odpovědnost za tvorbu kandidátek a programu krajským výborům a nebude do toho zasahovat. To také dodržel. Veškerá odpovědnost je tedy na krajských organizacích,“ uvedl nedávno znovuzvolený šéf komunistů Vojtěch Filip. 

Neměnná pozice zůstane zcela jistě i u TOP 09, kdy ji do voleb povede Miroslav Kalousek. „Rozhodnutí pro topku přijde až v příštím roce ve sněmovních volbách. Za volby odpovídá celé vedení, ale když padá hlava, tak obvykle nejvyšší, tedy předsedy strany. Popravdě řečeno, topka bez Kalouska by moc šancí neměla,“ uvedl poslanec František Laudát. V úspěch své strany věří i šéf ODS Petr Fiala. Podle jeho slov má strana dobré kandidáty do Senátu i do krajských zastupitelstev. 

Hnutí Starostové a nezávislí pod vedením Petra Gazdíka pak chce obhájit hejtmanské křeslo, být v několika krajských vládách a dostat se do většiny zastupitelstev. „Já ale na své funkci předsedy nelpím. Je to na orgánech strany. Pokud mi dají najevo, že mé vedení není úspěšné, tak jsem připraven rezignovat,“ řekl Právu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…