Když ho začali poučovat studenti, odešel. Teď nakousl žhavé téma. Vypukla vřava

23.06.2023 17:10 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Uznávaný výtvarník Jiří Černický odešel z Vysoké školy uměleckoprůmyslové a v otevřeném dopise zveřejnil důvody, které ho k tomu vedly. Prý ho ničilo, jak jsou studenti přecitlivělí na některá témata jako rasismus, gender nebo lidská práva. Studenti ho prý na těchto tématech „školili“ a vysvětlovali mu, jaký je na věc správný názor. Černického odchod vyvolal velký zájem médií a také společenskou diskuzi o generačním střetu. Někteří se ho zastávají, jiní zase tvrdí, že je starý a má zastaralé názory.

Když ho začali poučovat studenti, odešel. Teď nakousl žhavé téma. Vypukla vřava
Foto: Repro twitter DVTV
Popisek: Jiří Černický

Černický opustil Umprum a v otevřeném rezignačním dopise uvedl některé konkrétní důvody. Studenti ho prý až pedantsky kontrolovali, když mluvil o tématech jako lidská práva, menšiny, gender nebo rasismus.

„Nedávno jsem například údajně diskriminoval stoupence Islámského státu, když jsem se zmínil, že dávají přednost striktně predikované islámské kuchyni, již jsem s nadsázkou reprezentoval kebabem. Bylo mi připomenuto, že se přece ani Islámský stát diskriminovat nesmí,“ píše Černický v dopisu, jak informuje server iDnes.cz.

„Několik posledních let se objevují studenti, kteří mají tendenci hlídat to, jak se vyjadřuji, i když se ani oni sami často přesně vyjadřovat neumí,“ zmiňuje dále v dopise, že se radši v posledních letech některých témat úplně zdržel. „Už nějakou dobu se tedy mnohdy raději zdržím otevřené debaty o některých věcech, abych u vás nevzbudil nežádoucí reakci či úzkost, přitom takové názorové střety jsem v minulosti podporoval, ba co víc – podněcoval a bral je za nejpodstatnější z toho, co se v atelieru děje,“ píše Černický v dopisu.

Jeho otevřený dopis vzbudil velký rozruch v médiích, například v DVTV Černický přidal další konkrétní příklad, kdy mu jistá studentka vysvětlovala, co je to vlastně rasismus. „Já zírám jak to vypadá, protože já jsem v tomhle úplný amatér. A já koukal, proč se mnou takhle mluví? A proč mi radí? Třeba se bavíme o rasismu, já jsem projel půlku světa, bavil jsem se s leckým na obou stranách, s Kurdama, já nevím s Libanoncema, byl jsem součástí rwandský genocidy, teď mi vyšel román Kongo severu, byl jsem přímo mezi uprchlíkama, takže jsem to nasával bezprostředně,“ vypráví Černický.

„Ale přijde holka, která je třeba v prváku, druháku a začne vás školit, co to ten rasismus je. Já sám úplně nevím, protože to je strašně složitý problém, ale ona v tom má naprosto jasno. A říká mi: ,Ty seš už dávno starej, ty to vůbec nemůžeš chápat, co to je. Rasismus je tohleto',“ podivuje se výtvarník, jaké mají studenti sebevědomí a patent na pravdu.

Podle mnohých jde o generační střet, který je v lidské společnosti běžnou záležitosti v celých dějinách. „Šokující odhalení! Mladí lidé vyzývají světonázory starších!“ píše sarkasticky jedna z diskutujících.

Jiní se pozastavují nad tím, že Černický přiznal, že vlastně neví, co je to rasismus. „Smutný příběh jak boomerovi musí holka v prváku vysvětlovat, co je to rasismus, protože on to neví,“ stojí v jednom z příspěvků.

„Projet celý svět, mluvit se všema lidma a mít za manželku třeba černošku a bůh ví co ještě neznamená, ze člověk rozumí rasismu nebo že není rasista. A rasismus není složitý. Je to jednoduché jak facka,“ píše další.

Podle některých by měl pedagog ustát, když mají studenti vlastní názory. „Tak jestli ho takhle rozhodí holka z prváku, tak na akademické půdě vážně nemá co dělat,“ píše jiný diskutující.

Černického se ale také mnoho lidí zastává s tím, že mladí bez zkušeností nemají mít takové sebevědomí, aby školili zkušené odborníky. „To není o jedný holce, ale o celý armádě debilních neokomouškejch liberálů. Sám se za liberála považuju, ale to, co dneska valej mladý troubové se zkušenostma z učebnic, pokojíčků a hipster kaváren, je fakt totál k smíchu, pokud jsi byl alespoň jednou dál než v Miláně na letišti,“ reaguje další komentující.

„Mě by zajímalo, kde ta buchta z prváku vzala tolik zkušenosti, aby mohla školit evidentně zkušenějšího staršího chlapa…?“ píše další.

„Toho pána neznám, ale v tomto punktu má pravdu. Rasismus je mimořádně komplikovaný problém a spasitelé s pár hesly zaslechnutými na TikToku jsou spíš ke škodě než k užitku,“ souhlasí ostatní.

Někteří progresivistické názory mladých s jedinou platnou pravdou připodobňují k poválečné době rozkvětu komunismu v Československu. „Vždy jsem přemyslel, jak to bylo možné, že v padesátých letech bylo tolik mladých svazáků. Slepých, zapálených, bez znalosti a zkušenosti, ale se svatou pravdou... Teď to vidím naživo,“ srovnává diskutér.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sebevědomí přímo KAPE například z žáků pomocných škol, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJaroslav z Bystřice , 23.06.2023 18:01:07
a jak vidno, tak i z důkladně vymytých mozků většinové mládeže. Vymývači mají větší úspěch než předpokládali a na debilizaci bude stačit jedna až dvě generace. Někteří se možná v pozdějším věku a s postupujícími zkušenostmi nakonec proberou, ale to už bude pozdě. Buď se budou už klanět směrem k Mekce nebo budou statovat ve skanzenu Evropa pro návštěvníky z Asie. Třetí možnost raději nepřivolávám.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…