Když já jsem pracoval na Hradě... Klausův exporadce školí Zemana, píše i o Bohoušovi a Babišovi

20.12.2013 10:11

Někdejší poradce prezidenta i premiéra Tomáš Haas glosuje dění na české politické scéně. S podivem hledí na argumenty kancléře prezidenta Zemana Vratislava Mynáře a na konto senátora Jiřího Dienstbiera jako možného příštího ministra pro lidská práva poznamenává, že zřejmě bude mít pěknou malou kancelář pod schody a materiály si bude psát v jídelně. Jinde nebude místo. Jan Mládek jako ministr zemědělství by prý aspoň našel toaletu v budově resortu.

Když já jsem pracoval na Hradě... Klausův exporadce školí Zemana, píše i o Bohoušovi a Babišovi
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Politický konzultant a někdejší poradce prezidenta i premiéra se pozastavuje nad argumentací kancléře prezidenta Zemana Vratislava Mynáře. I Haas byl na Hradě, a to hned čtyři roky, a bezpečnostní prověrku neměl. Háček je v tom, že byl toliko v pozici řadového poradce a ne v roli vysoce postaveného kancléře prezidenta. Ten přece jen může narazit na utajované informace docela často. Tedy až na Mynáře, který povinně odchází, když se o něčem utajovaném jedná.

Odborníci budou, na záchodě i pod schody

„Kdybych byl na Hradě dnes, mohli bychom jít spolu na kafe a až by se probíralo něco důležitého a ne tak tajného, pan Mynář by byl povolán jako Přemysl Oráč a poradil by panu prezidentovi. Já bych si zatím dal ještě jedno kafe a počkal bych na něj, protože za chvíli by byl zpátky,“ poznamenal Haas na sociální síti Facebook.

Stranou neponechává ani dění „v podhradí“. Všímá si toho, že se o Ministerstvo zemědělství přihlásil i Jan Mládek z ČSSD, protože by si to přála manželka. Tento ministerský post už jednou zastával, takže tam aspoň trefí na toaletu, poznamenává Haas. Pár slov má i k senátorovi Jiřímu Dienstbierovi, který se může stát ministrem pro lidská práva. „To je takový ministr, který má na Úřadě vlády kancelář v komůrce pod schody, takže tam trefí a většinou bude stejně úřadovat v jídelně. Jsem optimistou. Odborníci budou,“ uzavírá Haas.

Celýv text komentáře:

Na Hradě a v podhradí:
Kancléř Mynář nepotřebuje bezpečnostní prověrku na stupeň "Přísně tajné", protože přísně tajný dokument za ten téměř rok co je kancléřem ještě neviděl.
Já taky ne, a to jsem byl na Hradě čtyři roky.
Já jsem ovšem nebyl kancléřem, ale pouhým řadovým poradcem a tak vysoký stupeň prověření jsem ke své práci nepotřeboval a tak mi ty dokumenty nikdo neukazoval nic mi o nich nikdo neříkal a na nic z nich se mně nikdo neptal. Docela se mi to tak líbilo.
Pan Mynář je ale kancléřem.
U mně to znamenalo, že jsem jednou či dvakrát ročně musel při zasedání vlády opustit místnost
Na Hradě jsem se nezúčastňoval porad, kde se přisně tajné materiály diskutovaly.
Pan Mynář se jich rovněž nebude smět zúčastňovat. Minimálně šest měsíců, protože rychleji ta prověrka nebude hotova.
Bude na nich zastupován některým ze svých podřízených a pan prezident se bude radit s jakýmisi subalterními úředníky.
Kdybych byl na Hradě dnes, mohli bychom jít spolu na kafe a až by se probíralo něco důležitého a ne tak tajného, pan Mynář by byl povolán jako Přemysl Oráč a poradil by panu prezidentovi. Já bych si zatím dal ještě jedno kafe a počkal bych na něj, protože za chvíli by byl zpátky.

A podhradí?
No všichni víme, že takoví odborníci jako jsou v Zemanově vládě v Sobotkově vládě, pokud se mu podaří ji sestavit a nerozloučíme se s ním navždy, protože v tom případě bude svými přáteli donucen skočit v Lidovém domě do domečku na dvorečku a přikrýt se deklem, to asi nebudou.
Ale Bohouš se za ty roky v opozici jistě naučil počítat a kdyby to dobře dopadlo, a něco se stalo Babišovi, mohl by možná být i premiérem.
Přítel Honza Mládek už ví kdo jsou příživníci a jeho manželka by chtěla aby byl ministrem zemědělství.
To je jeden resort, kterému také nerozumí, ale už jím jednou byl a tak trefí na pánskou toaletu.
Ale agrární komora ho nechce a tak bude ministrem průmyslu a bude honit ty příživníky.
A Jiří Dienstbier bude asi ministrem pro lidská práva.
To je takový ministr, který má na úřadě vlády kancelář v komůrce pod schody, takže tam trefí a většinou bude stejně úřadovat v jídelně.
Jsem optimistou.
Odborníci budou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …