Když manžel nadělá dluhy, manželce zabaví plat. Poslanci s tím chtějí skoncovat

19.02.2014 10:44

Skoncovat se situací, kdy exekutor uvalí exekuci na bankovní účet nebo výplatu lidem, kteří nic nedluží, chce skupina poslanců. Připravují změnu občanského soudního řádu, která by měla zamezit situacím, kdy je exekučně zabavován majetek druhému z manželů, když ten první „naseká“ dluhy, které nesplácí. A to i když ten druhý na vzniku dluhů nenese žádnou vinu. Naopak nejistý je osud návrhu Tomio Okamury, aby byli exekutoři řízeni státem. Nový předseda Exekutorské komory David Koncz totiž varuje, že v takovém případě by stát prodělal.

Když manžel nadělá dluhy, manželce zabaví plat. Poslanci s tím chtějí skoncovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

„Novelou občanského soudního řádu a exekučního řádu, která vstoupila loni v platnost, došlo k tomu, že se jeden z manželů stává garantem úplně za všechny závazky, které ten druhý učiní," cituje server Týden.cz poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09), která patří mezi předkladatele chystané změny. Podle ní současný stav vedl například k tomu, že exekutoři uplatňovali exekuce na mzdu manželky i za dluhy manžela z automatů, a to i přesto, že se na nich nepodílela a od manžela odešla. „Ale není přece možné, aby manželka nebo manžel platili i za to, co nezpůsobili," míní poslankyně.

K ní se připojili i zákonodárci z dalších stran: Marek Benda (ODS), Pavel Bartošek (KDU-ČSL) a Helena Válková (ANO). Podle serveru jsou tito poslanci toho názoru, že podobný způsob vymáhání dluhů není možný, a proto navrhují vrátit se ke stavu platnému do konce roku 2012.

Šéf exekutorů varuje před zestátněním. Prý by se nevyplatilo

Nový prezident Exekutorské komory ČR David Koncz varuje v rozhovoru pro server Aktuálně.cz před tím, aby byli soukromí exekutoři zrušeni, jak navrhuje například šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. „Vezměte si, že exekutoři jsou schopni zvládnout tři čtvrtě milionu exekucí ročně. Co by se dělo, kdyby to měly zvládnout soudy? Dříve to nezvládaly, pohledávky byly nedobytné, vygradovala druhotná platební neschopnost," upozorňuje.

Přiznivě se vyjádřil k názorům řady poslanců, že by měla být pro exekutory zavedena teritorialita tak, aby exekutoři nemohli působit v rámci celé republiky, ale jen na vymezeném nižším správním celku. „Jsme těmto návrhům otevřeni, vnímáme, že toto téma je na stole, nebráníme se mu a vytvořili jsme k němu pracovní skupinu. Provedli jsme zároveň uvnitř našeho stavu k tématu místní příslušnosti anketu: 57 procent bylo pro, 10 procent proti, zbytek se nevyjádřil. Z těch, kteří se vyjádřili, je to tedy 8:2 ve prospěch některé z forem teritoriality,“ uvedl Koncz.

Ten také varuje před snahou části politiků, aby se exekutoři vrátili „pod stát“: „My si každopádně myslíme, že by to vedlo k návratu před rok 2001, odkdy soudní exekutoři v Česku jsou. Takový systém by byl opět drahý a nefungoval by. Všichni daňoví poplatníci by stejně jako dříve museli platit státní úředníky, vykonavatele, soudy, protože dluhy tu jsou a někdo je bude muset vymáhat. Vymahatelnost by zároveň znovu radikálně klesla, před rokem 2001 byla někde mezi jedním a třemi procenty.“

Podle jeho názoru systém, kdy exekutora platil stát, už u nás byl a nefungoval. „Můžeme se podívat do Německa, kde institut soudního exekutora není, jsou tam vykonavatelé, kteří jsou finančně motivováni výsledkem řízení. Nicméně samotným Němcům se tento systém už přestává zamlouvat - právě proto, že exekutory platí stát a výkony rozhodnutí jsou drahé a nespravedlivě dotované všemi občany, i těmi, kteří nic nedluží. Počet exekucí je tam navíc v přepočtu na obyvatele vyšší než u nás. Právě proto nyní Německo přemýšlí nad přechodem k soudním exekutorům, jak je zná od svých sousedů z Beneluxu, Francie a i střední Evropy,“ uvedl šéf Exekutorské komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…