Když mě zastaví charita, posílám je za zákonodárci nebo neziskovkami. Jsem amorální? Hermanovi napsal důchodce

12.01.2017 16:36

Z PROFILŮ Uprchlickou otázku je nutné koordinovat s dalšími zeměmi EU, protože jednotlivé země si s tímto globálním problémem neporadí, uvedl ministr kultury Daniel Herman, když odpovídal na dotaz čtenáře, který se objevil na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Když mě zastaví charita, posílám je za zákonodárci nebo neziskovkami. Jsem amorální? Hermanovi napsal důchodce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Pan Holub uvedl, že by měl rád Hermanovo přesvědčení, že se nemusíme bát přijímat muslimy. „Ale znám dějiny a Západ nás vždy zradil. Jak to podle vás dopadne, až je nebudou chtít Němci, Francouzi apod.? Prostě je buď vrátí do země původu, nebo je rozházej do východního bloku EU. A víte proč? Protože máme vlády, co jim jde jen o dotace, a těmi si nás koupí. Navíc, jak jsem psal, Západ nás vždy zradil. Co je dnes jiného? A neříkejte mezinárodní smlouvy, ty byly i před Mnichovem – a jak to dopadlo!“ napsal čtenář.

Díky EU a NATO nebyla 70 let válka

Herman poukázal na to, že situace dnes a ve 30. letech 20. století je radikálně jiná. „Díky existenci EU a NATO nebyla v Evropě (s výjimkou Balkánu) 70 let válka. Za svými hranicemi máme dnes pouze spojence. Je proto velmi důležité, abychom byli plnohodnotnými, aktivními a spolehlivými členy těchto mezinárodních společenství, která jsou zárukou i naší bezpečnosti a prosperity. Prioritou naší zahraniční politiky je proto pevné členství v těchto organizacích,“ odpověděl Herman s tím, že jedním z hlavních principů EU je princip solidarity. „EU je společenstvím svobodných států, které přináší řadu výhod, ale i povinností. Je třeba i uprchlickou otázku koordinovat s ostatními partnery, protože jednotlivé země si izolovaně s tímto globálním problémem neporadí. Vojenská síla pak je potřebná k tomu, aby se nám společnými silami podařilo co nejdříve zastavit válku a tím i masovou uprchlickou vlnu do Evropy,“ dodal ministr Herman.

Důchody těch, kteří se postavili minulému režimu, jsou příliš nízké

„Nemohl byste se postavit za ty, které minulý režim připravil o slušný důchod? Ti, kdo měli dost rozumu se vzepřít nesvobodě, teď ve svobodné společnosti ‚trpí‘. Zaslouží si to?“ ptal se další čtenář.

Herman s ním souhlasil v tom, že je nespravedlivé a špatné, jsou-li dodnes někteří lidé ekonomicky znevýhodněni kvůli svým kritickým postojům vůči minulému režimu. „Zabýval jsem se touto otázkou již v době, kdy jsem řídil Ústav pro studium totalitních režimů, a s touto problematikou jsem se setkával,“ podotkl Herman.

Upozornil, že kompetence ministra kultury spočívají v jiných oblastech. „Nicméně jako člen vlády mohu do jisté míry vstupovat i do pravomocí ostatních rezortů. Mohu vás ujistit, že ve chvíli, kdy bude na vládě toto téma projednáváno, moji podporu bude mít. Vstupní materiál však musí připravit příslušný rezort, což v tomto případě je ministerstvo práce a sociálních věcí,“ poznamenal Herman.

Jsem amorální?

Pan Josef si posteskl nad tím, že jako důchodce dostane přidáno 300 Kč, zatímco poslanci a vláda si přidávají tisíce. „Když mne zastaví charita a žádá finanční příspěvek, posílám je za poslanci a senátory nebo jim doporučuji, ať se obrátí na jakoukoliv neziskovku, ty dostávají od státu miliony korun. Mám na to v dnešní společnosti právo, anebo jsem amorální?“ ptal se čtenář. „Nevím, proč byste měl být amorální? Solidarita je jistě správným přístupem k životu, ale každý by měl být solidární jen natolik, nakolik si to může dovolit,“ odpověděl Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…