Když mně byla zima... Pirátský poslanec plýtval naše peníze a utrhl si ostudu

23.05.2018 20:22

Poslanec za Piráty Tomáš Vymazal se rozhodl využít svůj služební byt k těžbě kryptoměn. Jenže kvůli těžbě těchto virtuálních peněz spotřeboval v bytě tolik energie, že si toho nešlo nevšimnout. Lidé z Poslanecké sněmovny na něj proto uhodili. A vysvětlení? Výkonný počítač prý v zimě používal místo přímotopu.

Když mně byla zima... Pirátský poslanec plýtval naše peníze a utrhl si ostudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti po tiskové konferenci ve sněmovně

Vymazal se nakonec přiznal, že v bytě pomocí počítače těžil kryptoměnu Zcash. Nakonec se ale omluvil. „Za tento akt se omlouvám. Vytěžené peníze v řádu stokorun věnuji na dobročinné účely,“ přislíbil. Prý si tak ale i zatopil, jelikož v bytě nacházejícím se v Nerudově ulici v historickém centru Prahy postrádal teplo. „V bytě byla nesnesitelná zima (16 stupňů Celsia), než mi Sněmovna dodala přímotop, přístrojem jsem si i topil, abych nezmrzl,“ uvedl pro server Aktuálně.cz.

Ředitel tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny Roman Žamboch uvedl, že v prosinci byla skutečně zjištěna vysoká spotřeba elektřiny v jednom z bytů, které využívají členové České pirátské strany. „Vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny toto zjištění neprodleně projednal s klubem Pirátů, jehož členové zjednali nápravu. Tím byla celá záležitost vyřešena,“ řekl.

Původní zdroj ZDE.

Částka za proud se vyšplhala zhruba na 2 500 až 3 000 korun. Kryptoměna je typ digitální měny, která se těží pomocí matematického výpočtu. Kvůli tomu je těžba náročná na elektrickou energii a součástky počítače se výrazně zahřívají. Mezi nejznámější patří bitcoin, jehož kurz se pohybuje kolem osmi tisíc dolarů a jeho těžba spotřebovává podle analytiků půl procenta světové produkce elektřiny. U Vymazala prý ale nešlo o bitcoiny, ale o zmiňovanou měnu zcash, která je obdobou bitcoinů, již prý v bytě netěží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…