Když naposledy zemřel prezident v úřadě: Před šedesáti lety nastoupil po Zápotockém Antonín Novotný

18.11.2017 13:18

Otázka, kdo nahradí zemřelého československého prezidenta Antonína Zápotockého (zemřel 13. listopadu 1957) byla pro mnohé občany poměrně jednoduchá. Všeobecně se předpokládalo, že do čela státu bude zvolen předseda vlády Viliam Široký, jeden z hlavních strůjců bolševického teroru v Československu. Nakonec vše bylo jinak, 19. listopadu 1957 byl šestým československým prezidentem zvolen tehdejší šéf komunistů, tedy první tajemník ÚV KSČ, Antonín Novotný, připomněla ČTK.

Když naposledy zemřel prezident v úřadě: Před šedesáti lety nastoupil po Zápotockém Antonín Novotný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Přání, aby se Novotný stal hlavou státu, prý vyslovil sám sovětský vůdce Nikita Chruščov.

Novotný pocházel z rodiny zedníka z Letňan u Prahy, kde se 10. prosince 1904 narodil. Do KSČ vstoupil záhy po jejím vzniku v roce 1921. Za druhé světové války byl vězněn v koncentračním táboře Mauthausen. Krátce po válce se stal členem ÚV KSČ a od roku 1953, po smrti Klementa Gottwalda, jeho prvním tajemníkem. Měl podíl na nezákonnostech a zvůli 50. let, zejména na likvidaci takzvaného protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským. Podle pozdějšího vyjádření tehdejšího ministra vnitra Rudolfa Baráka „Novotný procesům přímo fandil“.

V roce 1960 byla z Novotného popudu přijata ústava, vyhlašující socialismus a měnící název státu na Československá socialistická republika. Vzápětí se však země začala potýkat s ekonomickými problémy a Novotný umožnil proces liberalizace v kulturní i ekonomické sféře, která předznamenala takzvané pražské jaro 1968. Pod tlakem veřejné kritiky abdikoval 22. března 1968. Zemřel na srdeční infarkt 28. ledna 1975 a jeho pohřeb zůstal takřka bez povšimnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…