Když někdo napíše, že migranti znásilňují české děti... Drsná výměna mezi šéfem Pirátů a novinářem od Bakaly. Znovu šlo o Chovancův úřad

04.01.2017 20:45

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk a šéf Pirátů Ivan Bartoš se do sebe pořádně pustili. Slovní bitvu nevedli o nic menšího než o Chovancův úřad pro boj proti terorismu a dezinformacím. Zatímco Honzejk má za to, že podobný úřad může vadit jen lidem, kteří sami dezinformace šíří, pirát Bartoš nabídl zcela jiný pohled na věc. Připomněl, že s dezinformacemi pracují vládní politici a Chovancův úřad by měl prověřit skoro každý průzkum.

Když někdo napíše, že migranti znásilňují české děti... Drsná výměna mezi šéfem Pirátů a novinářem od Bakaly. Znovu šlo o Chovancův úřad
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

V duelu internetové televize DVTV.cz proti sobě zasedli komentátor Petr Honzejk a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Svedli slovní bitvu o úřad pro boj proti hybridním hrozbám.

„Pan Chovanec ho zprvu představoval velmi ostře, že to bude klíčový prvek jeho ministerstva. Pak se ukázalo, že to v podstatě tak není, že půjde asi o 15 až 20 pracovníků ministerstva, kteří budou analyzovat internet. Já bych netvrdil, že půjde o nějakou cenzuru. Ale to orazítkování – toto je pravda, toto není pravda – to já si nemyslím, že by to měli dělat úředníci, třeba úředníci takto silového ministerstva jako je Ministerstvo vnitra,“ zahájil Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Je to logická ochrana státu. S cenzurou to samozřejmě nemá nic společného,“ kontroval novinář. To, že nové centrum označuje za cenzorní hradní mluvčí Jiří Ovčáček, ještě neznamená, že to je pravda. BIS už celá léta varuje před ruskými dezinformacemi. „A je jen logické, že si stát před tímto ruským dezinformačním vlivem nelehne na záda a brání se,“ oponoval Honzejk.

Podle Bartoše v České republice určitě existují servery, které cíleně šíří dezinformace, ale je otázka, zda je vhodné, aby je opravovalo Ministerstvo vnitra, které podle politika samo nemá příliš velkou důvěru pod vedením Milana Chovance. Ve skutečnosti to může důvěryhodnost dezinformačních serverů ještě posílit, varoval dál Bartoš. Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani informování o válce v Iráku, která byla zahájena, protože ve Spojených státech uvěřili zprávám o tom, že diktátor Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení. Kdyby média nebyla pod klikacím tlakem, pod vlivem nutnosti zaplatit se z reklamy, tak by ta média sama dezinformace odstraňovala.

Když někdo napíše, že migranti znásilňují české děti...

Honzejk přesto věří, že takovýto úřad potřebujeme. Ten úřad přece není od toho, aby té či oné informaci dal „štempl“ na pravdu. „Když se objeví poplašná zpráva typu: migranti znásilňují české děti, tak se prostě řekne ne, toto není pravda a poukáže se na zdroj, který poplašnou zprávu šíří,“ upozornil Honzejk. Proti tomuto úřadu mohou podle jeho názoru protestovat snad jen lidé, kteří nevěří, že čelíme dezinformacím, anebo lidé, kteří dezinformace sami šíří.

Bartoš se proti tomuto názoru nesouhlasně ohradil – jestliže se chceme zabývat šířením lží na internetu, tak bychom se podle jeho názoru měli podívat i na řeči vládních politiků. „Vládní politici v parlamentu pracují s dezinformacemi zcela účelově. Pan Okamura v 90 procentech případů říká: četl jsem... A je dobře, že tu máme takové iniciativy jako ‚Demagog‘, které ty výroky ověřují,“ konstatoval předseda Pirátů. Pravdu si prý ohýbá i prezident Miloš Zeman. 

„Já vám říkám, že kdyby tohle fungovalo, tak by téměř každý jeden průzkum veřejného mínění byl předmětem zkoumání tohoto úřadu, protože průzkumy jsou prokazatelně ovlivňovány kapitálem či výběrem otázek a prokazatelně nejsou zcela vypovídající, což se ukázalo v otázkách uprchlické krize a tak podobně,“ doplnil Bartoš. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Honzejk uznal, že snaha tohoto úřadu může být nakonec kontraproduktivní, ale považuje za pozitivní, že se pokoušíme bránit stát a demokracii. Každá situace, každý úřad je samozřejmě ohnutelný a zneužitelný. Ale kdybychom předpokládali, že se to děje takřka vždy a všude, tak bychom podle novináře měli raději zrušit i dopravní předpisy, protože i ty jsou zneužitelné proti někomu.

Bartoš nakonec také uznal, že si budeme muset počkat na to, jak bude Chovancův tým ve skutečnosti pracovat. Považuje však za smutné, že i u médií, která jsou brána jako seriózní, chybí odkazování na zdroje. Často je těžké poznat, jestli novinář vyjadřuje svůj subjektivní názor nebo píše standardní informační článek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…