Když pozvete někoho domů, je to přátelské gesto, říká Forejt k Zemanovu pozvání čínského prezidenta do Lán

25.03.2016 12:52

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt pohovořil pro server Echo24.cz o návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Když pozvete někoho domů, je to přátelské gesto, říká Forejt k Zemanovu pozvání čínského prezidenta do Lán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Forejt

Čínská hlava státu dorazí do Česka v pondělí 28. března. Při přeletu nad Českem budou letadlo čínského státníka zřejmě také doprovázet české stíhací letouny. Na letišti poté Si Ťin-pchinga přivítá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Následovat bude přijetí prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech, který podle svých slov považuje za svůj domov. „Když pozvete někoho k sobě domů, je to výjimečné, přátelské gesto,“ řekl k tomu Forejt.

Při zvláštním uvítacím ceremoniálu na Pražském hradě bude v úterý na jeho počest vypáleno 21 dělostřeleckých salv. „Salvami se u nás vítalo naposled v 50. či 60. letech,“ řekl k tomu Forejt. Uvedl také, že tato zvyklost vznikla v námořnictvu. „Když se válečná loď blížila do cizího přístavu, vypálila salvu ze všech svých děl, aby dala najevo, že jsou prázdná. Protože lodě mívaly na každé straně deset děl, společně se signálním dělem jich bylo 21,“ uvedl. Salvy budou v úterý vypáleny z Královských zahrad. 

Kromě čestných salv bude mimořádná také přítomnost nejen čestných jednotek Hradní stráže a pražské vojenské posádky, ale i vojáků čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora a policistů. Důvodem je současná bezpečnostní situace v Evropě, uvedl Forejt.

Po přijetí na Pražském hradě se Si Ťin-pching setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou, předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a předsedou Senátu Milanem Štěchem (všichni ČSSD) i s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Před odletem pak zavítá na fórum podnikatelů a do Strahovského kláštera. 

Čínský prezident v Česku ani Československu nikdy nebyl. Pro protokol je to tak zcela nová situace. Hlava státu bude přivítána na třetím hradním nádvoří, i když hosté byli dosud obvykle vítáni na prvním nádvoří. Výjimkou byl například vietnamský prezident, neboť v době jeho návštěvy bylo první hradní nádvoří opravováno. 

Během návštěvy budou nad Pražským hradem, Úřadem vlády a zámkem v Lánech platit bezletové zóny. V ulicích poté budou působit smíšené hlídky policistů a vojáků. 

  • Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…