Když přišly výsledky referenda, Cameron se prý rozbrečel. Britský deník líčí, co se dělo v pátek ráno v premiérském sídle

26.06.2016 12:18

Již v pátek v sedm hodin ráno zavolal prý premiér David Cameron hlavní tváři kampaně za odchod Velké Británie z Evropské unie Michaeli Goveovi a poblahopřál mu k vítězství. Píše to alespoň server The Telegraph.

Když přišly výsledky referenda, Cameron se prý rozbrečel. Britský deník líčí, co se dělo v pátek ráno v premiérském sídle
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Cameron

„Michael byl velmi uctivý. Neřekl nic jiného, než že premiérovi děkuje,“ uvedl pro server jeden z přátel Govea, který byl přítomen telefonátu. Podle jeho názoru bylo Cameronovo gesto po tak vyhrocené kampani až dojemné. Premiér také Goveovi oznámil, že v příštích hodinách rezignuje. 

Není asi překvapivé, že podle lidí z Cameronova okolí se po zveřejnění výsledků objevily v jeho očích slzy. Své nejbližší spolupracovníky a přátele objal, doprovodem mu byla jeho žena Samantha. Konec Davida Camerona přišel podle serveru rychle. Jeho konečná porážka však znamená konec války s konzervativními euroskeptiky, jež trvala už dlouhé čtvrtstoletí.

Původní text ZDE.

Od počátku své vlády měl Cameron s euroskeptiky problém, v roce 2012 poprvé čelil poslancům, kteří požadovali rerendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Ve stejném roce Cameron tuto myšlenku diskutoval se svým přítelem, ministrem zahraničí Williamem Haguem. Svůj plán ohledně britských vztahů s Evropskou unií poté oznámil v lednu 2013. 

„Jsem pro referendum,“ vnímal obtížnou roli Evropské unie. Věřil však, že dojde na diskusi a že složitá situace se vyřeší. Vše se poté vyhrotilo loni v červnu, kdy konzervativci vytvořili kampaň pro vystoupení země z Evropské unie. 

Cameron však se svou snahou nepřestával, jak server píše, poháněný dietní Coca Colou a bonbony Haribo dosáhl v únoru dohody o „novém vyjednávání“ členství Velké Británie v Evropské unii. I přesto všechno však šestice jeho ministrů trvala na svém: opustit Evropskou unii. A tato šestice se rozhodla být tváří kampaně za Brexit. „Let's take, back control,“ hlásili heslo, aby lidé vzali zemi pod svou kontrolu. Autorem hesla byl Dominic Cummings, poradce Michaela Govea. Bojovný a prudce inteligentní člověk, píše server. A dařilo semu.

Cameronovu kampaň pro změnu podpořil americký prezident Barack Obama. Jak se však ukázalo, tento krok asi nebyl úplně šťastný, neboť voliči intervenci Obamy ve Velké Británii příliš neocenili. 

Vše směřovalo ke 23. červnu, kdy Britové houfně přicházeli do volebních místností. Ve čtyři hodiny již mohl tábor kolem Michaela Govea slavit. „Nikdo nemohl uvěřit. Všichni jásali, objímali se,“ uvedly zdroje blízké Govemu. Jeho samotného však vzbudili až o hodinu později. A samozřejmě zde nechyběl strůjce kampaně Cummings. V sedm hodin ráno pak přišla ona dojemná gratulace od Camerona...

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…