Když promluví prezident Zeman, mám strach, říká Kalouskova místopředsedkyně

04.02.2016 19:22

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) si ve čtvrtečním Interview ČT24 posteskla, že Evropská unie nezvládá uprchlickou krizi. I navzdory tomu je přesvědčena, že musíme uprchlickou krizi řešit společně. Volání po rozpadu EU je nesmysl. Je však fér, aby ekonomický migrant v Evropě věděl, že se musí vrátit domů. V této souvislosti ocenila českou vládu, že má migrační toky pod kontrolou. Zato prezident Zeman si od ní vysloužil kritiku.

Když promluví prezident Zeman, mám strach, říká Kalouskova místopředsedkyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

„EU nebyla připravena na krizi tohoto rozměru. Také je třeba říci, že musíme řešit vše společně. Takové výkřiky, jako zavřeme hranice, rozpustíme EU, to je nesmysl,“ konstatovala. Abychom krizi zvládli, musíme k tomu napnout všechny síly. I za tu cenu, že dočasně přestaneme financovat některé projekty. Já mám ráda přírodu, ale opravdu je dnes nutné financovat žabí přechody a genderové konference? Já myslím, že je třeba financovat důležitější věci,“ řekla jasně poslankyně dolní komory Parlamentu ČR.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

EU musí lépe chránit své hranice zřízením tzv. hotspotů, posílením Frontexu a tak podobně. Je třeba přijmout komplex mnoha opatření, která zafungují současně. Kromě toho je nutné podporovat různé projekty v Sýrii nebo v okolních zemích, což už Česko dělá, takže solidárně pomáhá lidem postiženým válkou přímo v regionu.

V krajním případě je podle Langšádlové třeba vyloučit ze Schengenu Řecko, pokud se něco nezmění. „Už nelze jen sledovat neutuchající příval uprchlíků. I díky naší otevřenosti za poslední rok jsme zapříčinili to, že k nám přišli ekonomičtí uprchlíci, zaplatili za to spoustu peněz, ale nyní se budou muset vrátit. Je fér, aby to věděli,“ zdůraznila dáma. Nebude stačit jen vyřešit konflikt v Sýrii, protože odtud nepřicházejí zdaleka všichni uprchlíci. Konkrétně v Sýrii však považuje za nemožné, aby zůstal u moci tamní diktátor Bašár Asad, jenž má na rukou krev stovek tisíc lidí.

„Česká republika má naštěstí migrační toky pod kontrolou,“ ocenila poslankyně následně vládu. Podle jejího názoru je také dobře, že jsme se rozhodli poslat na pomoc Sýrii asi 170 milionů korun. Za nešťastné považuje angažmá Ruska v Sýrii, které tamní situaci rozhodně nezklidňuje a ještě rozeštvává Evropany proti sobě. „Vždy, když promluví náš pan prezident, mám strach, v čím zájmu hovoří. Migrační krize je vážná, ale je třeba ji řešit věcně,“ upozornila politička.           Naznačila, že projevy Miloše Zemana pomáhají spíše Moskvě než Praze.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…