„V okamžiku, kdy se snižují zisky, tak se začínají falšovat potraviny,“ uvedl Václav Cílek. Na mysli měl například sýry nebo alkohol, s nímž je z nedávné doby spojená kauza metylalkoholu. „To jsou často takové syntetické směsi čehosi, co nemá ani jméno,“ dodal kriticky.
Podle něj by se mělo co nejvíce potravin využívat domácích, například česká jablka nebo české brambory. Možným řešením je i větší využívání zahrádek. „Je to spíš o tom, postupně se naučit, že něco si můžu vypěstovat sám, něco soused, něco zemědělec kousek za rohem…“ Právě to by podle Cílka mohla zabránit nakupování nekvalitní zeleniny či ovoce.
V pořadu hovořil ale i o těžbě břidlicového plynu, nad níž v Česku visí otazník. „Měli bychom nějaké malé, omezené množství plynu,“ řekl jasnou výhodu geolog a klimatolog. „Problémem je ale doopravdy infrastruktura,“ dodal. Navíc česká krajina je poměrně zastavěná, a tak by těžba podle jeho slov nemohla probíhat stejně jako v USA. „Tudy pravděpodobně cesta nevede,“ zavrhl spíše tuto metodu těžby surovin Cílek.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: pan