Když se zhroutí EU, stane se z Ruska globální mocnost, varuje George Soros

21.06.2016 8:33

Americký multimiliardář a filantrop maďarského původu George Soros v Londýně na akci pořádané opozičním hnutím „Otevřené Rusko“ Michaila Chodorkovského varoval před odchodem Velké Británie z Evropské unie. Mohlo by prý následně dojít k prudké devalvaci libry.

Když se zhroutí EU, stane se z Ruska globální mocnost, varuje George Soros
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Podle Sorose by mohly být dopady brexitu pro libru ničivější než v roce 1992, kdy jeho spekulace vedla k prudkému oslabení libry a následně i k odchodu Velké Británie z Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM). Fakticky tak tehdy Soros svým „útokem na libru“ způsobil, že Britové doposud neplatí eurem. Libra tehdy ztratila vůči marce 15 % a vůči dolaru dokonce 25 %. Nyní americký multimiliardář podle Reuters tvrdí, že by mohla libra po brexitu oslabit až o více než 20 %.

„Hodnota libry po brexitu prudce klesne. Patrný by také byl okamžitý a dramatický dopad na finanční trhy, investice, ceny a zaměstnanost. Očekávám, že znehodnocení britské měny by bylo ještě větší než 15% devalvace v září 1992, kdy jsem měl tolik štěstí a zajistil jsem pro své investory hedžových fondů tak vysoký zisk,“ prohlásil Soros, který je podle amerického magazínu Forbes se svým majetkem v hodně 24,9 miliard dolarů 23. nejbohatším člověkem na světě.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Soros dále uvedl, že by Bank of England po brexitu neměla snižovat sazby s tím, že v podstatě existuje jen málo nástrojů, které by následně zmírnily recesi nebo pokles ceny britských nemovitostí. „Je třeba také zmínit značný deficit na běžných účtech ve Velké Británii. Devalvace po brexitu by stěží přinesla zlepšení výroby. Na trzích by panovala příliš velká nejistota, což by odradilo příchod nových investorů i najímání zaměstnanců,“ řekl Soros.

Úspěšný americký spekulant také tvrdí, že by brexitu zcela jistě zneužili spekulanti ve svůj prospěch. „V současné době mají navíc spekulanti větší vliv než v minulosti. Všichni se doslova třesou na to, využít jakéhokoli špatného rozhodnutí britské vlády nebo voličů. Brexit učiní z některých lidí boháče, ale pro většinu voličů se vše pouze zhorší,“ cituje Reuters Sorose a poukazuje na to, že podle příznivců brexitu se snaží bankéři, finančníci a politici vystrašit voliče.

„Britští voliči hrubě podceňují skutečné náklady brexitu. Příliš mnoho lidí věří, že hlasování opustit EU nebude mít žádný vliv na jejich osobní finanční situaci. To je ale jen jejich zbožné přání,“ zmínil Soros, který kromě brexitu standardně strašil také Ruskem. „Pokud se Evropská unie zhroutí, tak se z Ruska stane globální velmoc. Cítím, že více než kdy jindy je osud Evropské unie spojen s budoucností Ukrajiny,“ prohlásil Soros na akci pořádané opozičním hnutím Otevřené Rusko, které založil někdejší „Putinův vězeň“ Michail Chodorkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…