Když to nejde, tak to nejde. Zdeněk Bakala bankrotuje v Ostravě a teď má průšvih i v Havlově knihovně

16.08.2016 21:59

Miliardář Zdeněk Bakala má další problém. Nedaří se mu naplnit plán s Knihovnou Václava Havla, která by měla přesídlit do budovy na Loretánském náměstí. Tento záměr naráží na odpor posledního nájemníka v objektu na náměstí, který se rázně staví proti plánovaným stavebním úpravám. Neváhá dokonce celou věc hnát i k soudu, který mu dal v tuto chvíli za pravdu.

Když to nejde, tak to nejde. Zdeněk Bakala bankrotuje v Ostravě a teď má průšvih i v Havlově knihovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

„Nejedná se o zrušení stavebního povolení na finální opravu. O něj nebylo a ještě ani nemohlo být požádáno. Městský soud pouze vyhověl žalobě pana Bohumila Vejtasy proti rozhodnutí pražského magistrátu ohledně územního rozhodnutí, což budování knihovny opět o několik měsíců odkládá,“ uvedl iDNES.cz mediální zástupce manželů Bakalových Vladimír Bystrov.

Spor o územní rozhodnutí se táhne od roku 2012 a nespokojenost dává pan Vejtasa najevo ještě déle. Dokonce tak dlouho, že se k dohadům o objekt vyjádřil ještě exprezident Václav Havel, jenž opustil tento svět v roce 2011. Doufal, že se Zdeněk Bakala s panem Vojtesou nějak domluví.

Dosud Bakala získal jen nepravomocné stavební povolení na pomocné technické práce v domě na Loretánském náměstí, ale současný verdikt soudu znamená, že k dalším pracím prozatím nedojde a knihovna se nemůže stěhovat.

„V domě se od roku 2011 pracuje, v roce 2012 památková inspekce ministerstva kultury konstatovala, že mnohé práce se prováděly bez povolení,“ doplňuje server. Pražští památkáři s přestavbou domu souhlasí, kladně se vyjádřil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Sluší se dodat, že v objektu mají kromě prostor pro Knihovnu Václava Havla vzniknout i byty.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…