Když to udělám, zavřou mě. Když to neudělám, zavřou mě také, bojí se politici

10.03.2014 11:13

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) požádala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby nastavil jasná pravidla, kdy starosta dělá politické rozhodnutí a kdy se už dopouští trestného činu. Zastupitelství prý již ministryni odpovědělo, podrobnosti ale zatím zveřejnit nechce. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny.

Když to udělám, zavřou mě. Když to neudělám, zavřou mě také, bojí se politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Podle deníku se na ministryni s žádostí o pomoc obrátil pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Od února totiž vyšetřuje protikorupční útvar policie pražský magistrát kvůli zastavení prací na tunelu. Již dříve se ale jiný policejní útvar začal zajímat o Blanku kvůli dodatkům ke smlouvě, které prodražující se stavbu umožnily.

„Teď nám jeden policejní útvar říká, že když zaplatíme, je to trestný čin, druhý útvar říká, že pokud nezaplatíme, bude to trestný čin. A oba se shodují, že když nebudeme dělat nic, bude to také trestný čin. Tato situace je frustrující,“ cituje list pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09).

Podle něj je klíčové nalezení definice péče řádného hospodáře. Na rozhodnutí ministerstva čekají i starostové dalších měst, kteří by uvítali, kdyby ministerstvo uspořádalo pro zástupce samospráv semináře, jak příslušné zákony mají chápat.

Osobnosti prý mají strach kandidovat v komunálních volbách

Nejvyšší státní zastupitelství prý již ministryni Válkové odpovědělo. Jak, ale zatím říct nechce: „Paní ministryni jsme již odpověděli, ale dokud si nebudeme jisti, že se s odpovědí seznámila, nebudeme postup komentovat,“ řekl listu mluvčí zastupitelství Petr Malý.

Deník také cituje výrok předsedy hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka, podle něhož se současný stav, kdy zastupitelé a radní nevědí, co je ještě politické rozhodnutí a co už je trestný čin, projevuje i v tom, že klesá zájem regionálních osobností kandidovat. „To bude závažný problém, kvalita zastupitelstev klesne,“ varuje poslanec Gazdík.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…