Když u nás nepovládne pravice, posílí náckové. Tak varoval z rádia exšéf ÚSTRu, kandidát ODS

14.10.2014 18:47

Před druhým kolem senátních voleb se v debatě na rozhlasových vlnách stanice Českého rozhlasu Radiožurnál utkali advokát a protikorupční aktivista Václav Láska (navržený Stranou zelených) s historikem, bývalým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů Pavlem Žáčkem (ODS). Oba kandidáti usilují o post senátora ve volebním obvodu číslo 21, který zahrnuje Prahu 5.

Když u nás nepovládne pravice, posílí náckové. Tak varoval z rádia exšéf ÚSTRu, kandidát ODS
Foto: ČT24
Popisek: Václav Láska

Láska slíbil, že ani před druhým kolem senátních voleb nepůjde ve volební kampani cestou osobních invektiv a útoků. Odpověděl také na častou výtku svých protivníků, že spolupracoval s Vítem Bártou. Podle Lásky pouze pracoval pro firmu ABL, a to jen po dobu několika měsíců v roce 2007, tedy ještě před tím, že Vít Bárta vstoupil do politiky.

Lásku podporují Piráti, Žáčka Schwarzenberg

Oba kandidáti odpovídali také na otázku, které subjekty je podporují. Lásku tak kromě zelených a lidovců také Piráti, Žáčka kromě ODS také Karel Schwarzenberg a Svobodní.

Na otázku, zda je Láska kandidát pravicový či středový, odpověděl s ohledem na své protikorupční aktivity, že „trestně jsou stíháni politici jak z ODS, tak z ČSSD“, následně ale přiznal, že je „středopravě uvažující člověk“.

Pokud by byl zvolen senátorem, Žáček by se ve svém volném čase i nadále rád věnoval historii.

V případě svého zvolení se svých současných aktivit nechce zbavit ani Láska. „Chci si nechat advokátní licenci. Uvidím, jaký bude mít názor Advokátní komora,“ uvedl s tím, že jako senátor by musel advokátní činnost omezit. Přesto je toho názoru, že se s prací senátora dá skloubit. „Když se podíváte na počet dnů, kdy Senát zasedá, tak je jasné, že se senátor nepředře,“ přiznal Láska.

Je nutné přijatelně rekonstruovat politický systém

Žáček také musel odpovídat na otázku, proč by podle něj měli lidé vstupovat do ODS. Prý proto, aby pravicové síly byly zase schopny převzít odpovědnost za věci veřejné. Pokud by se to pravici nepodařilo, tak prý do dvou, čtyř let u nás „narostou náckové“. Za důležitý považuje také úkol „přijatelně rekonstruovat politický systém“.

Láska promluvil o tom, že chce změnit financování politických stan. Za problém považuje, že zákon o financování politických stran je ve volebních programech všech stran, chtěly jej prosadit všechny vlády v posledních deseti letech. Jenže žádná neměla odvahu takový zákon skutečně prosadit. Doufá, že se mu v případě svého zvolení podaří založit nový senátorský klub spolu se senátory Michálkem a Wagnerovou. I když čeká odpor ze strany služebně starších politiků, pokud tato skupina senátorů příslušná návrh zákona připraví, budou se politici „muset odkopat“, a tak bude zřejmé, kdo z politiků takový návrh chce a kdo ne.

Žáček také přiznal, že se ve svých odhadech toho, jak dopadne první kolo senátních voleb, zmýlil. „Odhadoval jsem, že do druhého kola postoupí méně sociálních demokratů,“ uvedl s tím, že vláda asi bude mít po druhém kole v Senátu většinu. Ze systémového hlediska to nepovažuje za dobré a za nutné považuje se vrátit k ideálům listopadu 1989.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…