Když uprchlíkům jen pootevřeme dveře, možná už je nestihneme zavřít, varuje Babišův poslanec

30.08.2016 22:36

V úterních Událostech, komentářích České televize se do sebe zostra pustili ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanec zvolený za hnutí ANO Andreje Babiše Bohuslav Chalupa. Pánové se přeli především o kvóty na uprchlíky. Chalupa má strach, že když pootevřeme dveře uprchlíkům, není jisté, zda je dokážeme zavřít. Dienstbier kontroval, že Andrej Babiš na vládě hlasoval pro dobrovolné kvóty, takže ANO asi změnilo názor.

Když uprchlíkům jen pootevřeme dveře, možná už je nestihneme zavřít, varuje Babišův poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Je správné, že Česká republika přijímá jednotky migrantů, k čemuž se dobrovolně zavázala? „Podle mého názoru to správné není, a to ne proto, že jde o nějakých osm nebo dvanáct lidí, ale není to správné z hlediska systémového, protože když ty dveře jednou pootevřeme, není jisté, zda je dokážeme zavřít,“ varoval Chalupa.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Nelíbí se mu navíc, že hlavní tón v debatách o uprchlické krizi udává Německo. Ve shodě s prezidentem Zemanem Chalupa konstatoval, že si Němci pozvali uprchlíky, tak by se o ně také o ně měli postarat. Česká republika na svém území žádné podobné problémy nezpůsobila a není důvod k tomu, aby si ztěžovala situaci.

„Pokud jde o to, zda má Česká republika něco dodržet nebo nemá, je důležité říct, že jsme to nebyli my, kdo porušil dublinské dohody,“ přisadil si politik.

Dienstbier na oplátku připomněl, že šéf hnutí ANO nebyl proti dobrovolnému přijímání uprchlíků v Česku. „Ministři za hnutí ANO hlasovali pro dobrovolné kvóty na vládě a zároveň nezpochybnili fakt, že byla Česká republika v otázce kvót přehlasována. Andrej Babiš sám byl proti tomu, abychom podávali žalobu na kvóty,“ zaznělo z úst ministra.

„Česká republika je v integraci cizinců velice úspěšná. Na našem území žije na půl milionu cizinců,“ doplnil člen vlády. Žijí mezi námi Ukrajinci, Vietnamci i občané jiných národností a je na nás, abychom pomohli přistěhovalcům v integraci. Jestliže někteří politici budou uprchlíky označovat za invazní armádu, tak nám to podle Dienstbiera v procesu integrace nepomůže. Narážel tím např. na slova prezidenta Zemana, který se v tomto duchu o migrantech vyjadřoval.

To nic nemění na tom, že EU musí stabilizovat země, odkud uprchlíci odcházejí, ale když už běženci svou zemi opustí, podle Dienstbiera je zkrátka nemůžeme nechat utopit na moři. Česká republika se také podílí na posílení obrany hranic EU. Dává k dispozici úředníky i policisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…