Když vám běhá po místnosti čert, potřebujete někoho, kdo jej vymítí. Tak Kmoníček vysvětlil postoj prezidenta Zemana k imigraci

19.02.2016 20:38

„Čerta, který vesele zdraví, je lepší vymítit dřív, než když už bude sedět spokojeně v obýváku,“ řekl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, který byl hostem pořadu Interview 24.

Když vám běhá po místnosti čert, potřebujete někoho, kdo jej vymítí. Tak Kmoníček vysvětlil postoj prezidenta Zemana k imigraci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

„Ukazuje se, že množství vzájemně propojených krizových scénářů, které Evropská unie řeší, je na jeden summit možná příliš velké, protože v téhle chvíli byl hotov částečný závěr k otázce migrace, stále nemáme žádný závěr k otázce Brexitu a úplně se zapomnělo, že měl summit v plánu i Sýrii a Lybii, které by samy o sobě vydaly na týdny jednání,“ vyjádřil se Kmoníček v televizi k současnému summitu EU. Podle něj jde o kombinaci krizových scénářů, které EU řeší všechny v jednom okamžiku. „Bylo celkem jasné, jako je to u všech summitů, že jednání budou minimálně o dvacet hodin delší, než byly všechny nejhorší odhady,“ dodal.

Podle šéfa hradního odboru v zahraniční otázce stále ještě existuje možnost, že se státy dohodnou na nějakém základním schématu, který by umožnil britskému premiérovi začít ho s ním projednávat ve Velké Británii, a to i přes nový požadavek, s nímž přišlo Řecko (žádný stát jednostranně neuzavře své hranice, pozn. red). „U migrace se ani nedalo očekávat, že dojde k nějakému závěru, z toho důvodu, že tam nebylo Turecko,“ poznamenal dále Kmoníček. Také dodal, že se otázky summitu spojily z toho důvodu, že tu bylo nebezpečí tří propojitelných otázek. „Dříve nebo později se objeví jeden stát EU, který začne svoji pozici v  jiné otázce posilovat ustoupením tady. To, co Řecko chce, je po Evropské unii záruka, kterou by muselo dát například za Makedonii. Řecko si ještě nevšimlo, že Makedonie není v EU, takže to Řecku může EU těžko zaručit,“ řekl s notnou dávkou ironie.

Slovo v pořadu dostal v této otázce i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD), jenž si mimo jiné posteskl i nad tím, že česká delegace na summitu, která kromě zemí V4 údajně zastupuje i další země, jež mají podobné zájmy, šla v pátek ráno oproti jiným delegacím do postelí až v pět hodin ráno. „Premiér Tsipras řekl už včera, že pokud má odjet David Cameron jako vítěz, tak odjede jako vítěz i on,“ uvedl Prouza v Interview s tím, že je podle něho řecký premiér v křeči z toho, co dělá Rakousko, které oznamuje snižování počtu uprchlíků. „Bojí se, že někdo zavře hranice a uprchlíci se začnou hromadit v Řecku,“ sdělil Prouza důvody Tsiprasova razantního vystoupení s tím, že se na rozdíl od Kmoníčka domnívá v tom, že se Makedonie v případě nutnosti přizpůsobí, ale nejvíce záleží na tom, co udělá Rakousko.

Kurdové mají nejlepší hrací karty

„Je důležité, co se stane do summitu s Tureckem, protože jednat o plánu s Tureckem bez Turecka je v zásadě nemožné,“ pokračoval následně ve svém názoru na celou situaci Kmoníček, podle kterého si Turecko nyní bude připravovat nejlepší karty pro nadcházející summit a navíc se splní slib, že se dvakrát ročně EU sejde ve velkém formátu právě s Erdoganovou zemí. „Pokud budou Evropa i Turecko připraveny, skutečně může dojít ke kompromisu,“ nastínil dále ředitel Zemanova zahraničního odboru situaci a podotkl, že se ale může stát, že se budou EU i Turecko jen připravovat a prakticky nic nedělat. „To by mohla být chyba,“ upozornil.

Turecko podle něho kromě peněz bude chtít bezvýzový styk se Schengenem a pokrok při cestě Turecka do Evropské unie. „Nevyhlášeně nad tím bude běžet jedno velké téma, o kterém nikdo moc nemluví a všichni vědí, že je to jakýsi bílý slon v místnosti – Kurdistán,“ připomněl Kmoníček pro Turky velice ožehavé téma. Kurdové přitom podle něho mají ještě lepší vyjednávací možnosti než Turecko. „Ti mají z technicko-politických možností nejlepší příležitost získat své národní sebeurčení od roku 1918, kdy na Versailleské konferenci vznikly tři státy: Československo, Jugoslávie a Kurdistán.

Cesta k řešení je dlouhá a bude v ní mnoho ztrát

Sám Kmoníček je přesvědčen, že by se společné zájmy Turecka, Evropské unie a Kurdů mohly dát dohromady ve chvíli, kdyby Turci začali uvažovat o jakési nárazníkové zóně mezi svou zemí a arabským světem. Následně ale Kmoníček uvedl, že nás pomalu, ale jistě pohlcuje další problém, kterým je migrační proud z Lybie, kam se přesouvá Islámský stát.

„Prezident nestraší, jen maluje scénář. Když čert pobíhá místností a vesele zdraví, je potřeba mít nějakého "vymítače" a vymítit toho čerta, ještě když běhá, a ne když už sedí v obýváku,“ komentoval následně Kmoníček varovný přístup prezidenta Miloše Zemana k uprchlické krizi.

Podle Kmoníčka se dále bude muset vše od Brexitu přes uprchlíky až po Turecko vyřešit najednou, což sice bude trvat dlouho a budou i ztráty, ale je to jediná cesta k dohodě. „O tom je diplomacie,“ poznamenal a připustil, že uprchlické kvóty na migranty by byly možným řešením, ale jen pokud by byly dobrovolné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…