Ke komu ses to přidal. Prosím, vrať se! Martin C. Putna apeluje na Václava Cílka

29.11.2016 15:38

Literární historik a vysokoškolský pedagog se s geologem Václavem Cílkem zná zhruba čtvrt století. Proto prý nemůže mlčet k tomu, do jaké společnosti se přidal a komu svým dobrým jménem dodává důvěryhodnosti. „Prosím, vrať se!“ vyzývá ho prostřednictvím Lidových novin.

Ke komu ses to přidal. Prosím, vrať se! Martin C. Putna apeluje na Václava Cílka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin C. Putna

Putna na jednu stranu uznává, že žijeme v době zpochybňování dosavadních jistot. Odsuzuje však ty, kteří tvrdí, že mají jednoduchá a rychlá řešení. Takové lidi považuje historik za blázny a podvodníky.

„A ty ses přidal k partě, která právě toto tvrdí – ba, která si dala do názvu, že jen dvacet procent nápadů je k něčemu: těch jejich nápadů. To ale není věta moudrých lidí. To je jen a jen marketing,“ kritizuje Putna nově založenou polickou stranu Realisté, v jejíž čele stojí politolog Petr Robejšek.

Historik štiplavě komentuje i to, že lidé kolem Robejška ještě nedávno tvrdili, že jim o politiku nejde. Nezdá se mu ani program strany. „Parta, nyní strana, hlásá, že chce hájit národní zájmy – což chce provést vytržením této země z evropských souvislostí a její izolací, což neznamená nic jiného než návrat do ruské mocenské sféry. Parta, nyní strana, hlásá, že chce hájit prosté lidi proti elitám, a staví do kamer jednak bankéře, jednak akademické podnikatele, usvědčené plagiátory, miláčky proruských médií, ometálované Zemanem,“ nelíbí se Putnovi.

Dle jeho názoru nepřináší Realisté realistická řešení, nýbrž mají jen populistické „kecy“. Moudrému muži má jít prý ale o pravdu. I proto apeluje na Cílka, aby tyto kruhy urychleně opustil. „Milý Václave, není to jen moje lítost a moje starost. Je to lítost a starost mnoha společných přátel – nad tím, kam a s kým ses to postavil. Prosím, vrať se!“ vyzývá Cílka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…