Ke zvířátkům, k žábám a ke kytkám. K tomu se vyjadřovat můžete, ale... Šlechtová se u Jílkové ostře pustila do ekologického aktivisty

04.05.2017 22:56

V pořadu Máte slovo Michaely Jílkové se do sebe tentokrát obuli ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO a šéf Strany zelených Matěj Stropnický, kterému sekundoval člen ekologického sdružení Zelený kruh Daniel Vondrouš. V jednu chvíli už to ministryně nevydržela a se smíchem zástupce spolku odbyla. „Vy jste se snad všichni zbláznili,“ kroutila hlavou ministryně.

Ke zvířátkům, k žábám a ke kytkám. K tomu se vyjadřovat můžete, ale... Šlechtová se u Jílkové ostře pustila do ekologického aktivisty
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministryně obrany Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), předseda Strany zelených Matěj Stropnický, viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková, Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu, občanka z Holubic Zuzana Němcová a občanka z Klimkovic Jitka Prokopová.

Stropnický se domnívá, že se novela stavebního zákona nese v duchu hesla „stavíme, nerušit“, protože napříště se předpokládá, že veřejnost bude moct připomínkovat jen otázky veřejného prostředí. „Ale občané by přece měli mít právo vyjádřit se i k dalším věcem, které se jich dotýkají, které ovlivní život v jejich obci,“ rozčiloval se hned na úvod Stropnický. 

Šlechtová mu okamžitě oponovala, že veřejnost nebude vyloučena z jednání, jen se bude moct vyjadřovat v rámci stavebního řízení. Stropnický okamžitě vypálil, že investoři v této fázi nebudou muset předkládat úplně celou dokumentaci, a tady už je problém.

Podle Vondrouše se vracíme před rok 1989, kdy se veřejnost nesměla vyjadřovat k tomu, co kdy kdo postaví. Teď se podle jeho názoru tato doba vrací, což pan Vondrouš považuje za absolutně špatně. Šlechtová kontrovala, že ekologické spolky se ozývat mohou.

„To, co vy můžete dělat, jsou námitky ke zvířátkům, k žábám a ke kytkám. K tomu vy se vyjadřovat můžete, ale vy se vyjadřujete i v dalších oblastech, a proto celý proces zdržujete a stěžujete si, že nikdo vaše připomínky neřeší, jenže on tyto požadavky navíc nikdo řešit nemusí,“ zaznělo z úst ministryně. Vondroušovi také vyčetla, že plete různé zákony dohromady, což diskusi neprospívá. Vondrouš se však nedal. „Jestli vy tomu rozumíte...,“ rýpl si do členky vlády. „Nerozumím, já jsem úplně hloupá,“ rozesmála se Šlechtová. „To bych neřekl,“ ozval se ihned Vondrouš.

Jeden z hostů sedících v publiku ministryni vyčetl, že občanské spolky byly v novele zákona zkráceny na svých právech. „Jsme třeba vyloučení tím, že není řízení EIA u některých objektů, jako je výstavba velkých bytových komplexů,“ stěžoval si muž sedící v publiku. 


ReproFoto: ČT

O slovo se přihlásil také zástupce České komory autorizovaných inženýrů a techniků Ladislav Bukovský, který ekologické aktivisty nešetřil. „Ekologické spolky zastupují akorát lidi, kteří se tím v zásadě živěj,“ zlobil se host.

Ve studiu ovšem také zazněl názor, že stavby nezdržují ekologičtí aktivisté, nýbrž úředníci, protože tu máme příliš hustou byrokratickou síť a každý úřad má pro svá vyjádření dané lhůty, které se různě prodlužují, protože stavebníci musejí mnohokrát přepisovat doklady ke stavbám, protože v nich mají chyby. Ministryně dala občanovi za pravdu. „To vy jste neobjevil Ameriku, to jsem říkala já, že nás v tomhle trápí resortismus.“

A co obyčejní lidé?

Ke slovu se konečně dostala také paní Zuzana Němcová z Holubic, která si chtěla postavit rodinný domek a na stavební povolení čekala dva roky. „Tady se řeší nějaké spalovny, nebo já nevím co, ale co ti obyčejní lidé, kteří si prostě chtějí postavit domek,“ ptala se paní Němcová.

Viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková dala své předřečnici za pravdu. Chtěla vědět, kolik připomínkových míst musela paní Němcová obeslat. Bylo jich 19. „To je ještě málo,“ smála se viceprezidentka, která by si přála, aby se tento proces zkrátil.

Tady měla ministryně pro diváky dobrou zprávu. „Pořizování změny územních plánů zkracujeme na polovinu,“ oznámila členka vlády.

Vy jste u kolegů ničeho nedosáhla, tak jste se zahojila na veřejnosti, vypálil Stropnický

A v tu chvíli se do debaty znovu zapojil Stropnický. „Ale tohleto se prostě vůbec neomezilo, protože paní ministryně nevybojovala na žádném ze svých kolegů, a to se týká i kolegů z ANO, tak se zhojila na veřejnosti,“ rýpl si do Šlechtové.

Ta však neváhala a ránu mu ihned vrátila. „Tohle mi od vás přijde docela nehorázný, protože my jsme spolu řešili Pražské stavební předpisy a vy jste nebyl schopen je vyřešit!“ obořila se členka vlády na Stropnického. „To není pravda,“ chtěl se ihned bránit Stropnický. Moderátorka Jílková však jejich přestřelku okamžitě utnula, aby se dostalo i na další hosty.


Předseda Strany zelených Matěj Stropnický. (ReproFoto: ČT)

Před kamerami došlo i na práci úředníků na stavebním úřadě. O slovo se přihlásila mladá žena, která prozradila, že pracovala v obci s rozšířenou působností a ví, co všechno musejí úředníci zvládnout. Jde o celou řadu nařízení, která vyžadují právnické i technické znalosti v ne právě malém rozsahu. To vše za plat ve výši 15 tisíc korun.

Debata se pomalu blížila ke konci a ministryně se ještě jednou ohradila proti tomu, že snad brání občanům, potažmo ekologickým spolkům ve vyjadřování. „Vy jste se snad všichni zbláznili, vy mi tady všichni píšete, že já zastavuji ekologické spolky, a to není pravda,“ bránila se dáma s tím, že ekologické spolky do procesu vstupovat mohou, a to i podle přijaté novely. A pokud jde o zdlouhavé povolovací procesy, členka vlády měla pro diváky dobrou zprávu.

Jenže z publika okamžitě přišel protiútok. „Občané se sice mohou vyjadřovat, ale to vyjadřování bude tak složité, že to pro občany bude velmi složité. A já jsem úplně per plex z představy, že občané tady usilují o hezké okolí a dělají to jako by někomu navzdory,“ zesiloval hlas další z hostů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…