Keller o mladých bez práce: Pravice je pokrytecká, levice problém odkládá

15.02.2014 15:20

Sociolog Jan Keller, který stojí v čele kandidátky ČSSD do eurovoleb, se v článku uveřejněném na webu strany zamýšlí nad tím, proč v Evropě narůstá počet mladých lidí bez práce. Na Ústecku a Karlovarsku je nezaměstnaný už každý třetí občan ve věku 18 - 24 let. Pravicové recepty na řešení situace jednoznačně odsuzuje, ale ostré kritice podrobuje i kroky levice.

Keller o mladých bez práce: Pravice je pokrytecká, levice problém odkládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Pravicové strany podle Kellera usilují o snížení ochrany zaměstnanců, aby je firmy mohly snáze propouštět a přijímat. Tato cesta ale ničemu nepomůže, proč?

Zastavte přesun práce mimo Evropu

„Je přece v zájmu firem, aby nekvalifikovaná práce odešla do lacinějších zemí a práce kvalifikovaná byla vykonávána pokud možno stroji. Oboje snižuje náklady a zvyšuje zisk. Je přece cílem pravice redukovat firmy a osekávat veřejný sektor. Je trochu pokrytecké tvářit se potom překvapeně, když se fronta lidí bez práce prodlužuje. Pokud by bylo výnosné mladé lidi zaměstnávat, už by jistě všichni dávno zaměstnáni byli,“ poznamenává kandidát.

Levice naproti tomu usiluje především o to, aby mladí lidé zamířili do vysokých škol, a když se pak na trhu práce neuplatní, není to vina politiků, ale škol, které své absolventy chabě vybavily. Ani to však podle Kellera není správný recept.

Na prvním místě je třeba zastavit delokalizaci práce mimo Evropu. Ukázalo se totiž, že sektor služeb není schopen zaměstnat všechny lidi, kteří původně pracovali v továrnách. A s tím se musí něco dělat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…