Kellner nezemřel náhodou. Podezření: Slavný vědec nemlčí

30.03.2021 7:30

Včera se Česká republika dověděla o úmrtí svého nejbohatšího občana na vzdálené Aljašce. K incidentu, který má celkem 5 obětí a jednoho přeživšího, dle médií došlo v sobotu, když se Kellner a další účastníci výpravy vydali snowboardovat z helikoptéry. Netrvalo ovšem dlouho a začaly se objevovat otázky a náznaky ohledně podezřelých okolností havárie. Podle fyzika Luboše Motla se mohla Kellnerovi stát osudnou rutina, s jakou jezdil za svým koníčkem. A komentátor Martin Hekrdla dokonce naznačuje, že byl obětí nové studené války.

Kellner nezemřel náhodou. Podezření: Slavný vědec nemlčí
Foto: Reprofoto výroční zpráva PPF
Popisek: Miliardář Petr Kellner (1964-2021)

Jeden z těch, kdo naznačil, že by nemuselo být vše v pořádku, je oceňovaný český fyzik Luboš Motl. Z příspěvku na jeho blogu je jasné, že měl ke Kellnerovi sympatie a považoval ho za příklad „dobrého kapitalisty“. Zmiňuje Kellnerovy úspěchy v bankovním sektoru, ale i to, jak postupně své portfolio rozšířil, například o plzeňskou Škodu Transportation. A také že sponzoroval jak Institut Václava Klause, tak divadlo Járy Cimrmana.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14368 lidí

Více o Luboši Motlovi ZDE

„Zemřel jako pracovitý muž s mnoha rozjetými plány. Konrétně měl v plánu získat 28 % banky Moneta, čtvrté největší a jediné banky, která nemá vlastníka na Západě,“ uvádí fyzik s tím, že tento nákup je zřejmě již danou věcí, ze které strany nemohou vycouvat. A údajně plánoval spojit Monetu se svou Air Bank a Home Creditem. Dle Motla by takové spojení pod Kellnerovým vedením bylo pozitivní, i když uznává, že byl jeden z mála příznivců. Ale po smrti miliardáře k němu zřejmě nedojde.

Ohledně nehody poukazuje Motl na to, že helikoptéra, ve které havaroval, byla stejného typu, jaký přistál na Mt. Everestu v roce 2005. Přeživším po havárii je dle fyzika 48letý snowboardový šampion David Horváth, hospitalizovaný ve stabilním stavu. Před výletem na Aljašku Kellner prý strávil 14 dní v karanténě na ostrovech v Karibiku.

„Kellner měl čím dál větší zálibu v tomto adrenalinovém sportu (snowboarding v extrémních podmínkách), ti lidé byli jeho přátelé, nebyl tam nováček – ale to nestačí na to, abych se zbavil podezření, že nešlo o náhodu. Protože jeho rutina už byla známá, mohlo to být snadnější pro někoho, aby nachystal nehodu. Samozřejmě si nebudu vymýšlet jména možných viníků, protože nemám důkazy,“ říká Luboš Motl.

Kromě Motla o důvodech havárie spekuluje publicista a politický komentátor Martin Hekrdla. Ten upozorňuje na výčet Kellnerova působení po celém světě ve francouzském listu Le Monde, konkrétně že PPF je aktivní v Rusku a v Číně. Le Monde dále připomíná, že byl Kellner „na vrcholu své moci“ a měl blízko jak k Miloši Zemanovi, tak k Václavu Klausovi.

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12901 lidí

„V předmluvě k výroční zprávě PPF za rok 2018, v jednom z jeho řídkých veřejných projevů, Kellner kritizoval současnou západní společnost, zejména Evropu, která je stále více ovlivňována ideologií individualismu, rovnostářstvím a relativizací tradičních hodnot,“ cituje Hekrdla dále z Le Mondu a všímá si dalších zmínek: „List připomíná, že na podzim roku 2019 otřásl Českou republiku skandál související s Home Creditem. Společnost byla obviněna z financování lobbistické kampaně za účelem utajeného vylepšení image Pekingu v zemi (tedy v Česku). Převzetí řady sdělovacích prostředků v celém regionu (Kellnerem) znepokojilo mnoho pozorovatelů, kteří se obávali, že Kellner tak přispěje k pročínskému obratu.“

A na závěr upozorňuje na jeden důležitý fakt: „Inu, na Aljašce – osmdesát kilometrů východně od Anchorage, kde 27. března vrtulník s Petrem Kellnerem a dalšími osobami havaroval – svítilo v den tragické nehody sluníčko, viditelnost šla až do 16 kilometrů a nebyl skoro žádný vítr.“

„Závany nové studené války v Euroasii ale už pociťujeme všichni – a už i v černé kronice s celebritou,“ přidává Martin Hekrdla mrazivý komentář.

Podle uložených dat serveru Weatherspark.com byla v Anchorage na letišti sice zima (–3,8 °C), ale foukal „lehký vánek“ a viditelnost byla na 16 kilometrů. Pokud jde o data z ledovce Knik, předpověď z 22. 3. 2021 stránky yr.no taktéž neukazuje, že by počasí na ledovci mělo být nějak závadné pro snowboardování či let vrtulníkem.

Počasí na letišti Anchorage 27. 3. 2021
Zdroj: WeatherSpark.com

Předpověď pro ledovec Knik serveru yr.no na sobotu 27. 3. 2021

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…