Keňské kostely zpřísnily k Velikonocím bezpečnostní opatření

05.04.2015 11:50

V Keni dnes začal třídenní smutek na památku 148 obětí čtvrtečního masakru v univerzitním areálu v Garisse. V kostelích platí o velikonočních svátcích přísná bezpečnostní opatření. Ke křesťanství se hlásí 83 procent Keňanů a mnozí z nich se bojí, že islámští extremisté, kteří zabíjeli v Garisse, se budou zaměřovat právě na křesťanskou komunitu při dalších útocích, jimiž pohrozili.

Keňské kostely zpřísnily k Velikonocím bezpečnostní opatření
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Autentický záběr střelby v keňské Garissa University

K útoku v Garisse se přihlásily somálské islámské milice Šabáb, které se tak mstí za účast Keni na tažení proti Šabáb v Somálsku. V sobotu pohrozily, že budou v útocích v Keni pokračovat a že tamní města promění v potoky krve.

"Bezpečnost našich kostelů nám dělá velké starosti, zejména v tomto velikonočním období a také proto, že je zřejmé, že se ti útočníci zaměřují na křesťany," řekl katolický kněz Willybard Lagho z Mombasy. Kostely v tomto přímořském městě si prý k zajištění bezpečnosti věřících o dnešní mši najali ozbrojené policisty a také soukromé strážce. U vchodu do katedrály v Nairobi dnes stáli dva policisté se samopaly a uvnitř byli policisté v civilních šatech. U vstupu museli také věřící projít detektorem kovů a jeden z policistů prohledával automobily i jejich podvozky. Kostel v Garisse dnes střežilo šest vojáků.

Viníci budou přísně potrestáni

Úřady vyhlásily noční zákaz vycházení ve čtyřech provincích ležících na hranici se Somálskem a pobřežní oblasti navštěvované turisty hlídají ze vzduchu vrtulníky.

Prezident Uhuru Kenyatta vyhlásil počínaje dneškem třídenní smutek za oběti masakru a jim mají být také věnovány dnešní mše.

"Modlíme se, aby nám bůh pomohl a utišil nás v tak těžké době," řekl při mši v Garisse věřící Dominick Odhiambo. Pracuje tam jako instalatér, ale hodlá odjet do svého rodiště, protože se v Garisse bojí. Biskup Joseph Alessandro poděkoval věřícím, že přišli v hojném počtu, a přečetl kondolence z celého světa.

Kenyatta v televizním projevu prohlásil, že viníci budou přísně potrestáni. "Budeme proti terorismu bojovat až do konce. Zaručuji, že má vláda zareaguje co nejpřísněji," řekl. Zatím bylo zatčeno pět lidí a prezident prohlásil, že po dalších se pátrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…