Kerry pod jednání s Lavrovem: Rozcházíme se v tom, co s Asadem, ale krvácení Sýrie musí být ukončeno

14.11.2015 18:50

Americký ministr zahraničí John Kerry se na tiskové konferenci po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem vyjádřil k teroristickým útokům v Paříži, ale i k situaci v Sýrii.

Kerry pod jednání s Lavrovem: Rozcházíme se v tom, co s Asadem, ale krvácení Sýrie musí být ukončeno
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

Podle Kerryho stojí USA po boku Francie stejně jako ostatní země a v těchto hodinách temnoty jsou obě země spolu spojeny jako dva prsty na ruce. „Nabízíme Francii pomoc při dopadení těchto zrůd, ostatně Francie by udělala to samé,“ řekl Kerry s tím, že americký velvyslanec v současnosti pracuje bez oddechu na pomoci Američanům, kteří jsou postiženi útokem. Americká vláda pracuje na identifikaci svých obětí, protože jsou mnohými oběťmi právě i Američané.

Jak americký ministr zahraničí podotkl, stojí Spojené státy po boku Francie a ostatních národů, které vyjadřují solidaritu s Francií. „Stojíme po boku Francie i ostatních, když se bavíme o našem odhodlání eliminovat teroristické skupiny z planety země,“ řekl dále Kerry, který zároveň poznamenal, že na jednání s Lavrovem a Stefanem hovořili jakoby jedním jazykem o odporu a angažovanosti k  terorismu.

„Válka v Sýrii probíhá už pátý rok a již máme několik tisíc obětí. Ten chaos byl způsoben válkou a způsobilo to podmínky pro zrod organizace IS a jim podobných. Naše cíle jsou eliminovat IS a stabilizace území a nějaké nové politické uskupení,“ uvedl poté Kerry k plánům v Sýrii s tím, že si podle něj všichni na jednání uvědomili, jak závažná je tato chvíle. „Dopady války jsou závažné pro nás všechny. Máme tu zahraniční bojovníky, kteří vstupují do organizací, jako je IS, a ač se různíme v názorech jako například, co se má stát s Asadem, víme, že přišel čas na to, aby bylo ukončeno krvácení Sýrie,“ řekl.

Cílem je politický konsenzus

Podle Kerryho se všichni na jednání shodli na tom, že by se mělo pomoci Sýrii ve vybudování jejich země. „Syřané budou první, kdo vám poví, že chtějí nějaké řešení,“ poznamenal k tomu americký šéf diplomacie s tím, že hlavním cílem je tedy nějaký konsenzus. „Je tu spousta práce, ale povedlo se nám alespoň trochu postoupit k ukončení problémů v Sýrii,“ přiznal, ale dodal, že si myslí, že se dnes na jednání položily základy k zahájení tohoto politického řešení, při kterém si Syřané údajně budou moci vybrat sami své pozice.

„Věříme a shodli jsme se na tom, že volby budou probíhat pod dohledem OSN. Musíme co nejdříve definovat, kdo je považován za teroristu a kdo ne. Dohodli jsme se také, že budeme požadovat, aby strany přestaly využívat zbraně,“ řekl Kerry na závěr a poděkoval i svému ruskému protějšku za jeho přístup k jednání.

 

reklama

autor: jzd

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…