Kiska se poklonil památce v Lidicích. Jako první slovenský prezident od Husáka

10.06.2015 19:38

Slovenský prezident Andrej Kiska se ve středu odpoledne v Lidicích poklonil památce obětí druhé světové války. Ke společnému hrobu obětí masakru i a k pomníku dětských obětí položil kytici.

Kiska se poklonil památce v Lidicích. Jako první slovenský prezident od Husáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Slovenska Andrej Kiska

Kiska je tak prvním slovenským prezidentem, který do Lidic, které nacisté zničili před 73 lety po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, zavítal.

Kisku v Lidicích uvítala vedle starostky obce Veroniky Kellerové také trojice přeživších nacistický masakr. Slovenská hlava státu poté položila květiny ke společnému hrobu, kde se v zamyšlení a tichu poklonila obětem. Následně Kiska zamířil k pomníku dětských obětí. "Právě to zvýraznění těch osudů, i když je přesně nevyjadřují ty tváře, je něco, co v duši každého člověka zanechá hluboké pohnutí," uvedl slovenský prezident. "Každá jedna tvář, každé jedno oko vyjadřuje obrovskou tragédii, která se tu tehdy stala. Jsem rád, že tu dnes můžu být a vzdát úctu památce,“ dodal.

Je to varování před extrémismem 

Kiska, který dnes navštívil také muzeum lidického památníku, dále zdůraznil, že bychom si měli být vědomi toho, co může extremismus přinést. Socha lidických dětí by měla být mementem, abychom se měli před podobným nebezpečím na pozoru, míní. 

Lidice nacisté zničili 10. června 1942. Během krvavého masakru zastřelili 173 lidických mužů. Ženy odvezli do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Část dětí vybrali na poněmčení, děti do jednoho roku byly otráveny výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chelmnu. 

Oběťmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 lidických občanů. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání do náruče lidických matek 17 dětí. Před masakrem žilo v obci 503 obyvatel. 

K vypálení Lidic a vyvraždění jejich občanů se dnes vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož tento akt symbolizuje pro celý svět zvěrstva a zvůli nacistického režimu a hrůzy druhé světové války. Silám nenávisti a zla je podle něj nutno i dnes důsledně čelit, "aby se podobné tragédie, symbolizované obcí Lidice, už nikdy neměly šanci opakovat". 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…