Kiska vydělal na nechuti Slováků k Ficovi, píše český tisk

31.03.2014 5:57

Podnikateli Andreji Kiskovi pomohla v prezidentských volbách nechuť Slováků k jeho soupeři, premiéru Robertu Ficovi. Píší to dnes v reakci na sobotní vítězství Kisky české deníky. Kiska získal 59,38 procenta odevzdaných hlasů a Fico 40,61 procenta. Nový prezident má podle českého tisku šanci ukončit „blbou náladu" slovenské společnosti.

Kiska vydělal na nechuti Slováků k Ficovi, píše český tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Prezidentské klání bylo podle Lidových novin (LN) jakýmsi referendem o „rozpínavém" Ficovi. „Andrej Kiska se prostě kvalifikoval do finále. Své nepochybně sehrála i přímá volba hlavy státu, kdy je pro kandidáta s dostatečným finančním zázemím přece jen o něco lehčí prorazit," komentuje deník volby.

Vzestup politiků na první pohled nedává smysl

LN ale především zvažují, zda je pro ještě „nezralé" postkomunistické demokracie osvěžující, nebo naopak škodlivé, že lidé sahají ve volbách po nepoliticích. „Po pádu komunismu nebyl vzestup nepolitiků ničím divným, ostatně jedině ti byli alternativou nomenklaturním aparátčíkům. O čtvrtstoletí později - a zhruba jednu generaci dále - to ale na první pohled nedává smysl," píší.

Podle MF Dnes vyvolala kandidatura premiéra Fica na prezidenta u mnoha Slováků přízrak „nové formy mečiarismu". „Jenže přes počet míst v parlamentu se Slovensko zemí strany Směr nikdy nestalo. Nikdo netuší, čemu Fico uvěřil, když si myslel, že může získat ty Slováky, kteří jeho tvrdý bojovný styl nesnášeli," uvádí deník. Fico se sice podle MF Dnes měnil z „bojovného nacionalisty a levičáka s komunistickými instinkty" v klasického sociálně demokratického politika evropského střihu, ale v době oznámení kandidatury ještě přeměna nebyla u konce.

Kiska je šancí na novou éru Slovenska

Nepolitik Kiska je podle MF Dnes šancí na novou éru Slovenska. Nový prezident může ukončit boj mezi Směrem a pravicí a přimět politiky ke spolupráci. V sociální oblasti má totiž nový prezident blíže k levici, ale v jiných věcech zase k pravici, píše deník.

Hospodářské noviny (HN) v komentáři uvádějí, že slovenská společnost Kisku potřebovala, protože dává zemi šanci na nový začátek. „Její blbá nálada dosáhla nebezpečných hranic loni na podzim, kdy se v Banskobystrickém kraji stal županem neonacista Marian Kotleba," píše deník. Slováci podle komentátora HN dali prostřednictvím volby prezidenta stopku politickému stylu, který přibližoval zemi „národně konzervativnímu režimu" Viktora Orbána v Maďarsku.

Kiska by mohl například v rámci pravomocí prezidenta obnovit důvěru občanů ve slovenské soudnictví, které deník označuje za jeden ze symbolů úpadku Ficovy éry. Slabinou nového prezidenta ale může být podle HN nedostatek politických zkušeností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…