Kladivo na cizince bez maturity: Nedostanou pracovní povolení

29.03.2012 14:35

V situaci kdy úroveň nezaměstnanosti přesáhla v Česku devítiprocentní hranici a zároveň v naší zemi pracuje 36 640 cizinců, rozhodlo se ministerstvo práce pro radikální krok. Úřady práce podle informací Hospodářských novin dostaly příkaz nevydávat nová pracovní povolení cizincům bez maturity.

Kladivo na cizince bez maturity: Nedostanou pracovní povolení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Povolení jejichž platnost dobíhá mohou prodlužovat pouze více a jen na dobu šesti měsíců.

Proces, který má za úkol zvýšit počet pracovních příležitostí pro Čecdhy se rozběhl v některých krajích už v únoru. V rámci celé ČR má být spuštěn v červenci. na uvolná především dělnická místa, se ale prý domorodci příliš nehrnou. A to i přesto, že úřady jim mohou po odmítnutí práce vzít podporu v nezaměstnosti.

České firmy prý zachraňuje ukrajinský mužik

Právě z toho důvodu některé společnosti tvrdí, že se neobejdou bez pracovníků z Vietnamu, Ukrajiny nebo Moldávie. Šéfová personálního oddělení Drůbežárenského závodu v Klatovech v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedla, že společnost provedla několik náborů pracovních sil, ale Čechů nastoupil pouze minimální počet. Cizince proto nemá kým firma nahradit.

Podobnou zkušenost prý mají i jiné společnosti a proto začaly proti omezení hlasitě protestovat. ministerstvo následně opatření zmírnilo. Pokud by existenci firmy skutečně ohrožoval nedostatek pracovních sil, ministerstvo může udělit vyjímku pro přijetí cizinců.

Vyjímky ale prý situaci nevyřeší. Zaměstnavatelé tvrdí, že pracovnících z ciziny jsou údajně závislé stavební firmy. Nezaměstnaní Češi prý o uvolněná místa mít zájem nebudou.

Černý trh prý rozkvete jako jarní louka

Omezení získat pracovní povolení pro cizí státní příslušníky je prý nepřijatelné. Masha Volynsky s organizace Člověk v tísni v rozhovoru pro Hospodářské noviny prohlásil, že pokud cizinci nedostanou legální pracovní povolení, skončí na černém pracovním trhu. Většina z nich se do své vlasti prý vrátit nemůže. Mají dluhy a navíc si někteří v Česku založili rodiny.

(boa)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…