Klára Samková dostala mail z Kavčích hor. Sám o sobě je prý důvodem pro rozprášení současné ČT

04.05.2019 16:55

Právnička Klára Samková se podělila o e-mail, jenž jí přišel z České televize. Týkal se pozvánky na předtáčení debaty kandidátů do Evropského parlamentu. A Samkovou velmi rozčílil.

Klára Samková dostala mail z Kavčích hor. Sám o sobě je prý důvodem pro rozprášení současné ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

„Zasílám Vám pozvání pro předtáčení debaty kandidátů do Evropského parlamentu. Pořad Politické spektrum, které moderuje pan Bohumil Klepetko, se bude vysílat na zpravodajské ČT24 dne 12. května v 14:05 na ČT24. Prosím, aby jste se dostavila na recepci budovy zpravodajství České televize v úterý 7.5. 2019 ve 14:30. Natáčení debaty bude probíhat od 15:00-16:00,“ zní v e-mailu, kde jsou následně vyjmenovány strany a hnutí, jež se mají natáčení účastnit. 

V e-mailu zaznívají také okruhy debaty. „Fungování EU a Evropského parlamentu, brexit, členství v EU, bezpečnost EU, dvojí kvalita potravin, dotace,“ píše se v e-mailu podepsaném koeditorkou vysílání ČT24. 

A co to ve skutečnosti podle Samkové znamená? „Pro šest politických subjektů je vyhrazeno celkem 55 minut veřejnoprávního vysílání. To jest cca 9 minut pro každého. Každý subjekt má zodpovědět na čtyři otázky,  to je něco velmi málo přes dvě minuty na otázku. Kromě toho si musí svůj chleba zasloužit i moderátor...“ poznamenala Samková s dovětkem, zda se za takových podmínek vůbec dá o něčem diskutovat. 

„Jak chcete za dvě minuty vychrlit odpověď na komplexní otázku? Zcela určitě pak je nemožné, aby jednotlivé subjekty diskutovaly mezi sebou, aby se objasnily rozdíly mezi názory jednotlivých kandidujících subjektů. TEDY: ze strany České televize se jedná o naprosto formalistické pseudonaplňování jejích zákonných povinností. Kromě toho za pozastavení se slouží i samostatné ‚sestavování bloku diskutujících‘, které samozřejmě provedla Česká televize zcela svévolně. Místo toho, aby do každého bloku dala alespoň jednu parlamentní stranu, případně stranu, která již má v EP svého zástupce, což by debatu alespoň trochu oživilo, vytvoří mrtvolnou hodinku chrlení volebních hesel,“ podotkla ke složení Samková. 

Podle ní je pak tento dramaturgický záměr sám o sobě důvodem pro rozprášení České televize v té formě, v jaké ji známe nyní. „Je to totiž ona sama, která svým přístupem podrývá Evropskou unii, zájem občanů o Evropskou unii a o volby do Evropského parlamentu a ve svém důsledku znemožňuje, nikoliv umožňuje celospolečenskou diskusi – a to nejen na dané téma,“ dodala Samková.

„Celospolečenská diskuse obecně je to, co veřejnosprávní média nezajímá, čeho se už dávno vzdala... I proto je potřeba obhajovat svobodu internetu, svobodu na Facebooku a svobodu ‚řetězových e-mailů‘. Až si zase jednou bude Česká televize brečet nad tím, že občané – řečeno poněkud pregnantněji – kašlou na volby do Evropského parlamentu a obecně se o politiku, zejména tu zprostředkovanou oficiálními médii, zajímají stále méně a méně, nezbude než připomenout  ono slavné: ‚Neplačte, sami jste si to zavinili!‘ A když jsme u toho Cimrmana, myslím, že je ve vztahu k ČT připomenout ještě jednu nesmrtelnou cimrmanovskou pravdu: ‚Možná si říkáte, proč taky nepřemýšlím. To proto, že já to organizuju.‘,“ uzavřela Samková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…