Klára Samková vyvolala bouři. Toto se děje poté, co ve sněmovně srovnala islám s nacismem

19.05.2016 9:14

Protichůdné názory na ostrá slova advokátky Kláry Samkové o islámu pronesená na půdě Poslanecké sněmovny, která rozezlila několik přítomných muslimských ambasadorů natolik, že opustili prostory Sněmovny, nabízí šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr a poslanec za ČSSD Stanislav Huml. Velmi emotivně se k události vyjádřil i lidovecký poslanec Ivan Gabal. Zareagovalo již také Ministerstvo zahraničí ČR, které prostřednictvím svého twitterového účtu vyzývá k mezináboženskému dialogu.

Klára Samková vyvolala bouři. Toto se děje poté, co ve sněmovně srovnala islám s nacismem
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

Klára Samková vzbudila rozruch, když na parlamentním semináři nazvaném „Máme se bát islámu?“ přirovnala druhé nejrozšířenější náboženství na světě k totalitním ideologiím nacismu, fašismu a komunismu. „Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,“ prohlásila doslova. Její slova rozezlila tureckého velvyslance, který na protest spolu s několika dalšími ambasadory z místnosti odešel.

Podle šéfredaktora Svobodného fóra Pavla Šafra Samková udělala ostudu. „Považuji chování Kláry Samkové za nesmyslné a absurdní. Udělala ostudu. Nic víc. Tento druh našich obránců před islámem je nebezpečný,“ míní novinář.

Zcela opačný názor projevil na svém facebookovém profilu sociálně demokratický poslanec Stanislav Huml. „Proč ostuda? Řekla svůj názor. Mimochodem odpoví někdo na otázku, zda islám je v souladu s naším chápáním lidských práv a zda není v konfliktu s naší Ústavou?“ zamyslel se Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Jeho kolegu z poslaneckých lavic – lidoveckého Ivana Gabala – ostrá slova pronesená na adresu islámu nadzvedla ze židle. „Máme zapotřebí podrážet nohy unijním vyjednavačům? Máme zájem urážet spojence, který čelí válečnému a uprchlickému tlaku? Máme zájem si koledovat o cílenou pozornost a odplatu islamistů? Co jsme tím vyřešili a posunuli dopředu?“ táže se.

Gabal toto jednání na půdě Poslanecké sněmovny nepovažuje za odpovědné a varuje před důsledky, které by mohly mít „vulgární urážky“ a útoky na islám na unijní vztahy s Tureckem, kde je islám většinovým náboženstvím. Lidovecký poslanec upozorňuje, že Turecko udržuje v táborech bezmála 3 miliony uprchlíků z Iráku a Sýrie, které se tam prý snažíme udržet a finančně podporovat obrovskými svými prostředky i my.

Postavení islámu na roveň nacismu prostřednictvím svého twitterového účtu odmítlo Ministerstvo zahraničních věcí ČR. „Česká republika odsuzuje jakékoli srovnávání islámu s nacismem, pokládá to za nepřijatelné a vyzývá k mezináboženskému dialogu,“ vzkazují z Černínského paláce.

Plné znění Gabalova příspěvku na Facebooku:

Jak asi vypadá dnešní cable tureckého velvyslance do ústředí v Ankaře po jeho demonstrativním odchodu ze semináře v poslanecké sněmovně, po vulgárních urážkách a útocích na většinové vyznání obyvatel této sekulární země, která udržuje v táborech bezmála 3 miliony uprchlíků z Iráku a Syrie, které se tam snažíme udržet a finančně podporovat obrovskými svými prostředky i my. Máme zapotřebí podrážet nohy unijním vyjednavačům? Máme zájem urážet spojence, který čelí válečnému a uprchlickému tlaku? Máme zájem si koledovat o cílenou pozornost a odplatu islamistů? Co jsme tím vyřešili a posunuli dopředu? Je toto odpovědné jednání na půdě české poslanecké sněmovny? Dost o tom pochybuji a nechci vidět důsledky. Kdo si vezme odpovědnost? ANO, jehož poslanec seminář uspořádal?


 

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…