Klasnová odešla z véček kvůli Okamurovi. Prozradila, co s ním zažila na výboru

19.07.2014 17:32

Manželka exministra dopravy Víta Bárty Kateřina Klasnová se rozhodla opustit Věci veřejné, ačkoli před lety stála u jejich zrodu. Vinu na tom nese spojení strany s Úsvitem přímé demokracie Tomio Okamury. S tímto politikem si prý Klasnová nesedla už v době, kdy se setkávali na parlamentní půdě. Nijak lichotivě Klasnová v rozhovoru pro server Týden.cz nemluví ani o situaci v pražské komunální sféře.

Klasnová odešla z véček kvůli Okamurovi. Prozradila, co s ním zažila na výboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Ještě jako členka Věcí veřejných se prý Klasnová stavěla proti spojení strany s Úsvitem přímé demokracie Tomio Okamury v předčasných říjnových volbách. K tomuto spojení nakonec došlo a projevilo se to mimo jiné i tím, že manžel Klasnové Vít Bárta kandidoval za Úsvit v Plzeňském kraji. A pohořel. Někdejší vrcholová politička prozradila, že si s Okamurou nikdy nesedla.

„Potkala jsem ho již v ústavně-právním výboru Senátu, kde jsem obhajovala zrušení doživotní imunity zákonodárců, a už tam jsme si argumentačně a povahově nesedli. Já jsem zvyklá dělat politiku do všech podrobností a detailů. Pravda, štěstí v politice přeje poněkud jiným povahám, ale chci jako optimista věřit, že se to jednou změní.

Sama by byla raději, kdyby VV kandidovaly ve sněmovních volbách samy a měly možnost projít určitým očistným procesem. Ten teoreticky mohl skončit i rozpuštěním strany, ale podle Klasnové by to bylo lepší než zvolení do sněmovny bez toho, aniž by se politici VV poučili z chyb a posílili stranu.

Situace v Praze

Jako nezávislá kandidátka bude Klasnová usilovat také o post zastupitelky na Praze 1 na kandidátní listině uskupení Pro Jedničku. V komunální politice prý totiž stále vidí určitý smysl. Netroufá si však odhadovat, jak podzimní komunální volby v Praze dopadnou. Poukazuje přitom hned na dva faktory, které mohou výsledek notně ovlivnit. Na prvním místě jde o absenci výrazného volebního lídra hnutí ANO v Praze. Je tedy otázka, koho budou volit sněmovní voliči ANO. Mohou to být starší strany, stejně jako uskupení nová či staronová.

Další proměnnou představuje skutečnost, že TOP 09 vede do pražských komunálních voleb muž z Olomouce Tomáš Hudeček. Právě to, že nejde o „čistokrevného Pražáka“, by prý mohlo řadu pražských voličů odradit.

Situace v Praze podle jejího názoru není nijak zvlášť růžová, ale při srovnání situace na magistrátu se stavem na Praze 1 dochází Klasnová k názoru, že v městské části je to horší. Na Praze 1 totiž vládne ČSSD spolu s TOP 09, údajně za výrazné podpory ODS, což podle političky v praxi znamená, že zde stále přetrvávají původní vazby, jenž bývají terčem kritiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…