Klasnová se zlobí: Ministr Toman nedrží své slovo

14.09.2013 20:01

V srpnu se Kateřina Klasnová z Věcí veřejných sešla s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Ten jí přislíbil, že bude okamžitě řešit jak personální situaci v Lesích ČR, tedy změnu managementu a dozorčí rady, tak předražené zakázky, které jsou v řadě případů předmětem vyšetřování policie. V prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, však Klasnová uvádí, že Toman své slovo nedodržel.

Klasnová se zlobí: Ministr Toman nedrží své slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

„Ministrovi Tomanovi jsem předala například údaje o platbách za externí právní služby, které jen za tři roky tohoto volebního období činily půl miliardy korun. Stamiliony kasírovaly advokátní kanceláře Toman a Devátý a Jansta a Kostka," uvedla Klasnová. „Za tyto a další tunely, například v oblasti IT, je plně odpovědný i současný pověřený generální ředitel Michal Gaube, který působil do doby rezignace Svatopluka Sýkory jako ekonomický ředitel," míní.

Toman však místo odvolání v médiích Gaubeho tým pochválil s tím, že hospodaření Lesů ČR je prý v pořádku a bez excesů. Lesy ČR přitom například, jak uvedla média, v srpnu uzavíraly další tendr na právní služby na dva roky v hodnotě 170 mil. Kč. „Považuji to za výsměch. Původně měl být sice tendr na 400 milionů korun a na čtyři roky, takže to zdánlivě vypadá, že Lesy ČR v uvozovkách šetří, ale reálně dochází k dalšímu tunelu," domnívá se Klasnová.

Další trestní oznámení na Lesy ČR podala kvůli IT zakázkám i organizace Transparency International. Policie také nadále prošetřuje například netransparentní rozprodej nemovitostí Lesů ČR za stovky milionů Kč.

Toman by měl vysvětlit své kroky

Podle Klasnové podezřelé zmatky panují také okolo nového výběrového řízení na generálního ředitele. „Ministr Toman totiž nejprve sdělil, že žádné výběrové řízení nevyhlásí. Pak na téma změn ve vedení státního podniku dlouze mlčel, aby o víkendu po dvou měsících a po schůzce v hotelu Augustine s pány Jaroslavem Tvrdíkem, Martinem Nejedlým a Michalem Haškem  sdělil, že ‚jméno již vnitřně zná‘.  Poté, co se však informace o jejich schůzce dostala na veřejnost, Toman opět změnil názor a od středy již prohlašuje, že vypíše konkurz, který původně odmítal. A jak jinak než nikoli ihned, ale až příští týden,“ poukazuje Klasnová. A to prý právě z toho důvodu, aby ho mohl nový ministr zrušit a Michal Gaube zůstal pověřen vedením Lesů ČR do konce roku.

Toman by tak měl podle jejího názoru veřejnosti vysvětlit, proč po půldruhém měsíci nebyl schopen vypsat výběrové řízení na ředitele Lesů ČR tak, aby mělo jasnou šanci na úspěšné uzavření. „Stejně tak by měl vysvětlit svá prohlášení o Gaubeho vedení, které označuje za tým 'bez excesů' za situace, kdy je zde další detailně zdokumentované trestní oznámení. A konečně - měl by také jasně sdělit, zda jednal či nejednal o Lesích ČR v hotelu Augustine. Informace z médií o tom, že peníze z IT zakázek Lesů ČR končily u lidí blízkých ČSSD, by tak možná mohly nabýt jasnějších kontur. Stejně jako role některých členů SPOZ, jako třeba Martina Nejedlého,"  dodává Klasnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…