Klaus, Foldyna, Zahradníková a další poslali Zemanovi návrh vyznamenat filmaře, který Česko miluje

01.06.2019 20:13

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková se na svém facebookovém profilu svěřila s tím, že podepsala s velkou radostí návrh na udělení státního vyznamenání pro filmaře Emira Nemanju Kusturicu. A nebyla sama, kdo tento návrh podepsal.

Klaus, Foldyna, Zahradníková a další poslali Zemanovi návrh vyznamenat filmaře, který Česko miluje
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková je kandidátka ODS č. 3 v Olomouckém kraji

„S velkou radostí jsem podepsala návrh na udělení státního vyznamenání pro úžasného filmaře, herce, scenáristu, jazzmana, slovanského barda a srbského patriota Emira Nemanju Kusturicu, který v České republice studoval a má stále velice vřelý vztah,“ poznamenala Zuzana Majerová Zahradníková a připojila k textu fotografii.

Pod návrh se kromě Majerové Zahradníkové podepsali i sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna, nezařazený poslanec Václav Klaus, poslanec za ANO Milan Pour a poslanec  za ANO Stanislav Berkovec. Nechybí ani podpis ministra kultury Antonína Staňka.

A právě Foldyna se rovněž pochlubil na sociálních sítích.

Sněmovna kromě Kusturici zřejmě navrhne prezidentu Miloši Zemanovi, aby vyznamenal například končícího slovenského prezidenta Andreje Kisku, bývalé náčelníky generálního štábu Jiřího Šedivého a Petra Pavla a někdejšího generálního tajemníka Severoatlantické aliance George Robertsona. Předběžný seznam osobností v polovině května projednal sněmovní organizační výbor. Čítá celkem 48 jmen a dolní komora Parlamentu by jej měla posoudit na schůzi, jež začala koncem května.

Kiska, Šedivý, Pavel a Robertson patrně budou poslaneckými kandidáty na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva. Stejné ocenění by měla dolní komora navrhnout pro válečné letce Josefa Ocelku a Miroslava Antonína Liškutína nebo pro legionáře a protifašistického odbojáře Vojtěcha Lužu.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

Mezi sněmovními nominanty na Řád Tomáše Garrigua Masaryka by mohl být někdejší sociálnědemokratický politik Bohumil Laušman a na medaili Za hrdinství aktivní účastník protikomunistického odboje Štěpán Gavenda nebo „Wintonovo dítě“ a válečný letec Kurt Taussig.

K poslaneckým adeptům na medaili Za zásluhy budou podle předběžného seznamu patřit spisovatel a scénárista Vladimír Körner, režisér Vojtěch Jasný, režisérka Věra Šimková Plívová a zakladatel a ředitel obecně prospěšné společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. Na předběžném seznamu jsou také mimo jiné youtuber Karel Kovář známý pod pseudonymem Kovy, zakladatel serveru Manipulátoři.cz Petr Nutil a právník a muzikálový producent Oldřich Lichtenberg. Dostal se na něj i poslanec za ANO Jiří Mašek, a to jako zdravotnický záchranář.

Prezident návrhům Sněmovny, ale také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni dolní komora navrhla 28 osobností, Zeman vyhověl 11 sněmovním návrhům. Mezi vyznamenané patřili velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý, lékař Rajko Doleček, fotbalový brankář Petr Čech nebo snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…