Klaus: Nenadávejte nikomu, že je tunelář

07.01.2013 8:07

Prezident Václav Klaus se v rozhovoru pro deník Právo snažil obhájit svou amnestii. Ujistil, že si za ní stojí a věří, že po vychladnutí hlav jí ocení všichni, a pozastavil se nad tím, proč se v případě některých osvobozených mluví o „tunelářích“, když se jedná o pojem, který trestní právo vůbec nezná a je to spíše politická nálepka.

Klaus: Nenadávejte nikomu, že je tunelář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Ostré reakce na amnestii prý prezidenta až tak nepřekvapily. „Ve svých projevech a rozhovorech již delší dobu mluvím o narůstající agresivitě a ztrátě rozumné komunikace v naší zemi. Ale to, co se děje teď, je už příliš,“ obává se. Kritika navíc podle něj není vedena věcně, ale politicky.

Sám udělení amnestie nelituje. „Jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí, a že se to - jako už tolikrát v minulosti - po nějakém čase, až vychladnou horké hlavy, ukáže,“ říká prezident. Podle něj je samotnou podstatou amnestie jistá velkorysost. Navíc podle něj - na rozdíl od milosti, která řeší konkrétní okolnosti a je „šita na míru“ - nemá řešit žádné konkrétnosti.

Některé kauzy, o kterých se v souvislosti s amnestií začalo mluvit, prý překvapily i Klause samotného. „Řadu let jsem o nich neslyšel a úplně jsem zapomněl, že existují,“ připouští. I to prý ukazuje, jak zdlouhavě byly řešeny.

Prezident se ohradil i proti tomu, že jsou někteří pravděpodobní účastníci této amnestie označovaní jako „tuneláři“. To podle něj není žádné provinění, ale spíše politická nálepka. „Odsouzen u nás nebyl a nemohl být nikdo proto, že je tunelář, ale proto, že se dopustil toho či onoho konkrétního trestného činu. Nenadávejme si vzájemně slovem tunelář, nikam to nevede,“ varoval.

Základem jeho úvah o amnestii prý bylo zjištění, že v řadě bagatelních trestných činů si soudci „usnadňují práci“ tím, že pachatele pošlou do vězení, ačkoliv by mohli sáhnout po alternativním trestu. Proto se do vězení dostávají i lidé, kteří by tam vůbec nemuseli být a na které by jiný trest měl mnohem výchovnější efekt. Proto chtěl právě těmto lidem pomoci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…