Klaus: Pobuřuje mě, jak TV ukazuje utrpení migrantů při cestě. Mohou si za ně sami

09.12.2015 14:26

Reakcí na propagandu a ideologicky předpojatá klišé, která se na nás v souvislosti s migrační krizí hrnou ze všech stran, je kniha exprezidenta Václava Klause a jeho blízkého spolupracovníka Jiřího Wegla s názvem Stěhování národů s.r.o. Ta má sloužit jako manuál k pochopení migrační krize. Autoři viní z jejího vzniku evropské elity, které ji iniciovaly, protože je součástí jejich projektu nové budoucnosti Evropy. Logickými argumenty autoři také vyvracejí tvrzení, že migranty potřebujeme.

Klaus: Pobuřuje mě, jak TV ukazuje utrpení migrantů při cestě. Mohou si za ně sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus a Jiří Weigl, jeden z jeho nejbližších spolupracovníků, už nemohli poslouchat neustálou propagandu a ideologicky předpojatá klišé na téma migrace – a tak sedli a během deseti dnů napsali knížku Stěhování národů s.r.o. s podtitulem Stručný manuál k pochopení současné migrační krize. „Děsí nás bagatelizace problému migrace evropskými elitami a také to, jak se na něj většina evropských elit dívá. Migrační krize není jako dluhová krize evropských států, finanční světová krize z let 2008 a 2009, řecká krize nebo ukrajinská. Je mnohem vážnější,“ prohlásil na novinářském křtu Václav Klaus.

O KLAUSOVĚ KNIZE INFORMOVALY PL JAKO PRVNÍ ZDE

Zdůraznil, že v publikaci důsledně odlišují migraci (jako historií se prolínající jev) od letošního pochodu migrantů. „Migraci nevnímáme jako problém Blízkého nebo Středního východu či severní Afriky, ale je to problém Evropy,“ konstatoval Václav Klaus s tím, že by se evropští politici měli stydět, že to dopouštějí. Odmítl názor, že by Evropa migranty potřebovala z důvodu nedostatku pracovních sil, nebo proto, že vymírá a má demografický problém.„Vždyť Evropská unie vykazuje z historického hlediska nadprůměrnou nezaměstnanost. Evropa jimi nebude posílena, jen se jí ekonomicky přitíží. A je směšné si myslet, že kvalifikace migrantů se trefuje do volných míst na pracovním trhu,“ poznamenal exprezident.

Elity nechtějí čekat, a tak jim evropský lid pomohou vytvořit migranti

Upozornil na to, že se migrační krize – na první pohled zcela neplánovaná a nepřipravená – stala v rámci Evropské unie předmětem zásadního ideového střetu. „Masovou migraci považujeme za iniciovanou a naváděnou. Evropské multikulturalistické elity jsou nespokojené s tím, že se jim nedaří rozbít národní státy, že Češi chtějí zůstat Čechy, Portugalci zase Portugalci a tak dále. Tyto elity nechtějí čekat, jestli se postupným mísením a srůstáním vytvoří evropský lid. A tak jim k tomu poslouží ti, kteří nemají evropské kořeny a jsou pro ně základem pro smíchaný evropský lid,“ vysvětlil Václav Klaus.

Výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl, ekonom a arabista, pak poukázal na to, že u nás je považován za přijatelný jen bezvýhradný souhlas s přijímáním migrantů, a nic jiného. „Na druhé straně se to někdy zvrhává do boje proti islámu. Ale copak můžeme bojovat s islámem? Těžko přinutíme miliardu a 600 milionů lidí, aby věřili v něco jiného. Ale hlavně se tvrdí, že jedinou cestou k překonání krize je více Evropy, více evropských řešení. Německo zve vesele migranty na své území, ale požaduje po ostatních, aby to řešili,“ připomněl Jiří Weigl politiku kancléřky Angely Merkelové.

Německo doporučuje zachovat klid místo toho, aby začalo jednat

Podle jeho názoru evropský přístup umožňuje nezodpovědnost, což ilustroval na příkladu Řecka, které by zcela jistě umělo ohlídat své hranice, pokud by mu hrozilo, že statisíce běženců zůstanou na jejich území. Když ví, že půjdou dál, tak je nic nenutí – ani Evropská unie – vnější hranici EU řádně strážit. „V souvislosti s migrační krizí přestává platit princip předběžné opatrnosti, který je nám jinak téměř u každé činnosti vnucován. Ale pro tenhle sociální experiment se žádná předběžná opatrnost nevyžaduje. Přitom je jasné, že ten příliv milionů Evropa nezvládne,“ konstatoval Jiří Weigl.

Podle obou autorů pochod migrantů do Evropy vyvolala Evropa sama, respektive ti, kteří se ve své do nebe volající nepokoře za Evropu vydávají a kteří si nárokují, že ji reprezentují. „Krátce po pařížském masakru jsem projížděl Německem a tamní titulky hlavních novin hlásaly ‚Jen neztratit nervy‘. Přitom Evropa by potřebovala něco konečně udělat a nezůstávat pasívní. Obviňujeme evropské politiky, že to spoluorganizují a že to podporují,“ zdůraznil Václav Klaus.

Pobuřující popis cestovního utrpení migrantů, které si způsobili sami

A neopomněl poukázat na roli sdělovacích prostředků. „Strašně nás pobuřuje popis utrpení migrantů, televize předvádějí jejich ‚cestovní utrpení‘, které si způsobili sami tím, že se vydali na pochod. Ale to vůbec nic nevypovídá o tom, jaké bylo jejich utrpení doma. Tam to často bývá nespokojenost s dosavadním životem, která se televizní kamerou zachycuje špatně, ne utrpení v původním slova smyslu,“ podotkl bývalý prezident Václav Klaus během novinářského křtu knížky Stěhování národů s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…