Klaus: Rozpad eurozóny není otázkou týdnů a měsíců

28.06.2012 8:05

Návrh o bankovní unii, která by měla být mezi hlavními tématy čtvrtečního a pátečního summitu EU, je podle prezidenta Václava Klause nesmysl. Jde podle něj o další pojem, který se razí, aniž by někdo přesně věděl, co znamená.

Klaus: Rozpad eurozóny není otázkou týdnů a měsíců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Politici Evropské unie jsou podle prezidenta Klause v další slepé uličce, kterou zkouší jít dál. Nové heslo, které si pro svou cestu zvolili, zní bankovní unie, říká Klaus pro časopis PROFIT a dodává, že jde o „nesmyslný pojem, který kdosi razí, aniž přesně ví, co všechno může znamenat“.

Slepou uličkou byl podle prezidenta nepochybně komunismus, a tou se šlo poměrně dlouhou dobu, míní. Podle sebe se tímto názorem odlišuje od jiných, kteří tvrdí, že s ním sdílejí identické názory, ale jsou přitom přesvědčeni, že se eurozóna brzy položí.

„Je to jako za socialismu, v sedmdesátých či osmdesátých letech. Tehdy si také spousta lidí myslela, že to už musí každým dnem rupnout,“ připomněl Klaus s tím, že na to jen mával rukou, protože věděl, že to prostě pravda není. Prezident si nemyslí, že rozpad eurozóny je otázkou dnů, týdnů či měsíců.

Vlivný evropský finančník George Soros ale podotkl, že pokud na summitu nebudou přijata razantní opatření na záchranu eura, může rychle dojít k jeho kolapsu. Klaus na to reagoval doslova takto: „Pan Soros se mýlí prakticky ve všem, co kdy řekl.“

„Někteří říkají, že už zítra vypadne Řecko, pozítří Itálie, popozítří Španělsko. Takhle však svět neběží,“ dodává.

Zástupci zemí Unie se sejdou ve čtvrtek a v pátek v Bruselu. Budou hledat řešení, jak vyvést EU z hospodářských problémů a jak potížím v budoucnosti předcházet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…