Klaus: Za migrační krizi mohou nepřímo USA

12.11.2015 9:31

Povinností české politické reprezentace je postavit se proti rozhodnutí Evropské komise, která členským zemím EU stanovila povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. V rozhovoru pro včerejší vydání švýcarského deníku L‘Agefi to uvedl bývalý český prezident Václav Klaus. Přepis rozhovoru zveřejnily webové stránky Institutu Václava Klause. Bývalá hlava státu také obvinila USA za to, že mají nepřímý podíl na současné uprchlické krizi a přivítal vítězství strany Právo a spravedlnost v nedávných volbách v Polsku.

Klaus: Za migrační krizi mohou nepřímo USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

List se Klause nejprve zeptal ohledně toho, že Klaus je iniciátorem petice za zrušení kvót na uprchlíky pro Českou republiku, zda si Česko může opravdu dovolit postavit se proti rozhodnutí Evropské komise. „Naše země si to nejen dovolit může, ale dovolit musí. Je povinností politických reprezentantů naší země přesně toto udělat. Naše země přece nemůže něco takového jako diktát „shůry“ ohledně toho, kdo u nás bude nebo nebude žít, koho si sem vezmeme nebo nevezmeme, přijmout,“ odpověděl exprezident.

Celý text je ZDE

Odpověděl také na to, zda je možné, že Spojené státy hrají nějakou roli v současné migrační krizi. „Nikoli bezprostřední, ale v jistém slova smyslu zcela zásadní. Spojené státy vytvořily dnešní svět k obrazu svému a ten obraz je špatný. Vývoz demokracie, rozbití řady států Předního a Blízkého východu, nesmyslný boj s Ruskem (jehož obětí je i Sýrie), atd. Takže Spojené státy k tomu významným způsobem přispěly,“ uvedl Klaus.

Opatrně přivítal i vítězství strany Právo a spravedlnost (PiS) v nedávných polských parlamentních volbách. „Prezident Duda vypadá dobře, PiS jako strana hájí mnoho správných idejí (některé ale nesprávné), ministerskou předsedkyni neznám. Velikou nadějí PiS samozřejmě je. Mají mou podporu,“ dodal Václav Klaus.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…