Klaus a Mečiar mají dobrý vztah, vykládal historik Tvarůžkové. Ale odůvodnit to nedokázal

11.12.2017 20:31

Hlavním tématem dnešního Interview ČT24 bylo 25 let od rozdělení Československa. Hostem pořadu, kterým provázela moderátorka Zuzana Tvarůžková, byl historik Jan Rychlík. Hlavní postavy samotného tehdejšího aktu – Václav Klaus a Vladimír Mečiar – dnes debatovali v budově bývalého Federálního shromáždění.

Klaus a Mečiar mají dobrý vztah, vykládal historik Tvarůžkové. Ale odůvodnit to nedokázal
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Prof. Jan Rychlík

Nejprve vznik Československa. Tomu byla v úvodu pořadu věnována částečná pozornost. „Blízkost jazyková stála u kolébky společného státu,“ komentuje jeden z aspektů vzniku Československa historik. „Česká inteligence pomohla slovenské společnosti vybudovat vlastní inteligenci,“ míní, a nesouhlasí s tím, že by Češi nevrátili Slovákům jazyk. Domnívá se, že pokud by nevzniklo Československo, tak by vývoj Slovenska byl patrně složitější. „Obyvatelé Československa byli považováni za Čechy, což Slováci těžko nesli,“ připomíná dále historik.

Jak zlomové pro budoucí akt rozdělení a uspořádání společného soužití byly události před revolucí roku 1989? Na dotaz, zda již v této předrevoluční době lze vystopovat myšlenky na samostatnou státnost, historik odpovídá: „Tuto otázku si pokládali Slováci již mnohem dříve než před revolucí.“ Jana Rychlíka tato věc tedy moc nepřekvapuje. Naopak překvapením pro něho bylo, jak rychle k rozdělení došlo.

Zajímavým bodem k reflexi je vývoj vztahů obou hlavních postav – Václava Klause a Vladimíra Mečiara. Rychlík nedokáže odůvodnit proč, ale domnívá se, že obě osobnosti vzájemně mají dobrý vztah, ani jeden z nich nevystupoval proti druhému v médiích. 

A jak do celého procesu rozdělení karet vstoupili občané před volbami v roce 1992? Oba politické subjekty ve svých programech měly jasně uvedenu svoji následnou vizi společného uspořádání, proto historik připomíná: „V demokracii musíme vycházet z toho, že občané jsou dospělí a nesou zodpovědnsot za to, jak hlasují ve volbách.“

Nad otázkou referenda ohledně rozdělení se pak dále zamýšlí: „Nedovedu si představit, jakou smysluplnou otázku bychom občanům položili.“ A zároveň se vyslovuje i proti návrhu na referendum – i vzhledem k událostem současných dnů –, které by se týkalo setrvání či případného vystoupení ČR z EU. „Takové referendum si já nepřeji,“ říká a odkazuje k tomu, že většina lidí nedokáže rozumně vysvětlit důvod proč ano, nebo proč ne. „Je otázka, když tomu lidé nerozumějí, tak jestli o tom mají hlasovat. Já říkám ne,“ uzavírá. 

reklama

autor: sla

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…