Klaus a Mečiar vzpomínali na rozdělení Československa. Moderoval Daniel Takáč, ale nikdo ho nebral moc vážně

11.12.2017 21:35

Je tomu 25 let od rozpadu Československa. Hlavní postavy připomínaného výročí, Václav Klaus a Vladimír Mečiar, dnes tematicky debatovali v budově bývalého Federálního shromáždění. Po krátkých projevech obou bývalých premiérů následovala diskuse moderovaná Danielem Takáčem z České televize. Obě hlavní postavy vyzdvihly především vzájemně dobré vztahy.

Klaus a Mečiar vzpomínali na rozdělení Československa. Moderoval Daniel Takáč, ale nikdo ho nebral moc vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata Klaus – Mečiar: Čtvrtstoletí nové české a slovenské státnosti v sále Sněmovny lidu v budově bývalého Federálního shromáždění

Hned v úvodu Václav Klaus, podle serveru idnes.cz, pronesl: „Rozdělení bylo logickým, správným, potřebným a tehdy navíc nevyhnutelným krokem,“ a pokračoval: „V žádném okamžiku jsme nedopustili roztržku a věděli jsme, že ústupky a kompromisy byly potřebné. Vývoj za uplynulých 25 let nám dal za pravdu.“ Podle něj přínos pro Slovenskou republiku byl větší než pro Česko, za což je dle svých slov rád „ Slovensko chtělo svůj samostatný stát a prokázalo, že to zvládlo velmi úspěšně,“ dodal.

Klaus se také v průběhu debaty několikrát vymezil vůči moderátorovi České televize Danielu Takáčovi, který akci moderoval.

I zástupce druhé strany, Vladimír Mečiar, přitakává, že bylo zapotřebí najít lepší řešení tehdejšího fungování federace a domnívá se, že tím se přispělo k tomu, že oba národní státy mají velice kvalitní vztahy. „Které dva státy v Evropě k sobě mají blíž než Česko a Slovensko? Nenajdete je,“ zhodnotil Mečiar.

Dělení ČSFR je spjato právě s těmito dvěma jmény politiků, kteří tehdy byli předsedy české a slovenské vlády. Česká a Slovenská Federativní Republika zanikla na konci 31. prosince 1992. Tím se tak ukončily časté diskuse politických reprezentací o další budoucnosti ČSFR. Od 1. ledna 1993 fungují dva samostatné státy – Česká republika a Slovenská republika. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…