Klaus a Walesa budou na konferenci debatovat o pádu komunismu

11.11.2019 7:09

Bývalí prezidenti Česka a Polska, Václav Klaus a Lech Walesa, někdejší český premiér Petr Pithart nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský budou dnes na mezinárodní konferenci v Praze debatovat o pádu komunismu ve střední Evropě a následujícím vývoji. Konference uspořádaná Českým rozhlasem si klade za cíl přiblížit události roku 1989 zejména mladému publiku, které nemá s pádem komunistického režimu osobní zkušenost.

Klaus a Walesa budou na konferenci debatovat o pádu komunismu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Účastníci konference pořádané v nové budově Národního muzea budou debatovat o příčinách rozpadu mocenského bloku ovládaného Sovětským svazem a o podobách revoluce ve středoevropských zemích. Věnovat se budou i tomu, jak se postkomunistické státy vyvíjely v následujících 30 letech, zda se naplnily naděje roku 1989 a jaký je dnes stav demokracie ve střední Evropě.

Na konferenci dále vystoupí někdejší slovenská velvyslankyně Magda Vášáryová, český diplomat a nynější ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský nebo šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Celodenní konferenci bude živě přenášet stanice Český rozhlas Plus.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…