Klaus by dokázal opět ODS pozvednout na výsluní, domnívá se starostka Přelouče

12.09.2013 9:06

Proč podle starostky Ireny Burešové (ODS) skončí Občanská demokratická strana s nejhorším volebním výsledkem ve své historii? Jak nahlíží na lídry strany pro předčasné volby? A proč ona sama odmítla v předčasných volbách kandidovat? Zda bude příští rok obhajovat mandát starostky, ještě není rozhodnuta, i když spolupráci v zastupitelstvu si nyní chválí a má se čím pochlubit. V čerpání evropských dotací se pyšní 100% úspěchem.

Klaus by dokázal opět ODS pozvednout na výsluní, domnívá se starostka Přelouče
Foto: Redakce
Popisek: Starostka Přelouče Irena Burešová, ODS

Jak jste se svěřila pro naše stránky v souvislosti s krizí ODS, velkou morální podporou by pro vás z pozice starostky byla jistota, že ve vedení strany pracují lidé slušní, čestní a důvěryhodní, kteří budou dělat otevřenou politiku, kterou má smysl obhajovat před spoluobčany. Jak tak nahlížíte na kandidátky strany pro předčasné volby? Domníváte se, že se jim podaří obnovit důvěryhodnost strany, a především, že nyní budou přijatelní pro občany?

Budu volit v Pardubickém kraji, a proto se vyjádřím ke kandidátce ODS v Pardubickém kraji. Většinu kandidátů znám osobně a s určitostí mohu říci, že se jedná o důvěryhodné, bezúhonné, pracovité a slušné osobnosti a řada z nich již byla občany v komunálních volbách „prověřena“. Bohužel se však domnívám, že ani řada superkandidátů pod značkou ODS nedokáže pro nadcházející předčasné volby obnovit důvěryhodnost strany a ODS skončí s nejhorším volebním výsledkem ve své historii. Voliči vystaví v těchto volbách ODS účet za zradu vlastního programu, za nesplněné sliby i za všechny aféry, které jsou s některými vrcholovými politiky ODS spjaty. Obnovit důvěru voličů v ODS bude znamenat bezchybný a cílevědomý běh na dlouhou trať.

Václav Klaus sice ve v předčasných volbách kandidovat nebudete, podporu ODS ale přímo také nevyjádřil, ba naopak vyjádřil sympatie Janě Bobošíkové. Co to podle vás pro stranu znamená? A je pro vás osobně exprezidentem onou osobností, která by stranu mohla opět pozvednout na výsluní?

Postoj Václava Klause k ODS mě osobně mrzí, ale není ničím novým a překvapivým. Proto se domnívám, že jeho postoj k ODS stranu nijak výrazně nepoškodí. Není rovněž žádným tajemstvím, že i mezi členy ODS jsou názory na spolupráci strany s Václavem Klausem velice rozporuplné. Pro mě osobně je exprezident osobností, která by dokázala opět ODS pozvednout na výsluní. ODS bohužel v současné době nemá žádnou vůdčí, charismatickou osobnost respektovanou nejen členy ODS, ale především pravicově smýšlejícími voliči.

Pomalu, ale jistě se blíží i komunální volby. Vy osobně jste starostkou již čtvrté volební období, což je obdivuhodné.  Budete se ale snažit obhájit mandát i po páté? A pokud se ohlédnete zpět, podařilo se vám naplnit všechny vaše priority?

Popravdě řečeno v tuto chvíli ještě nejsem vůbec rozhodnuta, zda budu v příštích komunálních volbách opět kandidovat. Do konce volebního období zbývá více jak jeden rok a může se ještě stát cokoliv. Na mé rozhodování o kandidatuře bude mít určitě velký vliv názor mých kolegů i občanů, ale i to, zda se mě podaří dát dohromady kvalitní kandidáty ochotné kandidovat na kandidátce ODS. Bude to znít jako klišé, ale pro mě osobně vždy bylo prioritou nezklamat důvěru voličů, kterou mě opakovaně dali. Plnění předvolebních programů a slibů je samozřejmost a při pohledu zpět mohu konstatovat, že se mně spolu s kolegy zastupiteli podařilo zrealizovat všechny priority.

Neuvažujete také kandidovat do vysoké politiky? Proč?

Nabídku kandidovat v nadcházejících předčasných volbách jsem dostala, ale ihned jsem ji odmítla. Práce ve vysoké politice by mě neuspokojovala, za práci na komunální úrovni bych ji nikdy nevyměnila. Nejvíce by mi chyběl každodenní kontakt s lidmi, zajímají mě jejich podněty, problémy i přání, jejich názory na veřejnou správu jsou pro mě vždy důvodem k zamyšlení. Připadá mně, že většině vrcholových politiků napříč politickým spektrem tento častý kontakt s normálními lidmi chybí (s výjimkou období těsně před volbami), a proto často přijímají rozhodnutí odtržená od reálného života.

Jsou nějaké problémy, které jako město nemůžete vyřešit a které trápí Vaše občany?

Takových problémů denně život přináší spousty a město v takových případech může sehrát pouze roli zprostředkovatele, odborného poradce či se snažit intervenovat na správných místech. Je to například nedostatek pracovních příležitostí, lepší dopravní obslužnost, nadměrné zatížení vozidly a kamiony, které městem projíždějí po komunikaci I. třídy, aktuálně třeba zajištění dostupnosti rychlé záchranné služby, krádeže nebo sociální problémy matek samoživitelek.

Pokud se nemýlím, město vede vítězná ODS spolu se Sdružením nezávislých. Jak byste hodnotila spolupráci v rámci koalice? A považujete opozici ve městě za konstruktivní?

Spolupráci v rámci koalice hodnotím jako dobrou a bezproblémovou. Opozice ve městě je konstruktivní, smysluplná, důkladná a dobře plní úlohu kontroly. Hlavní je, že se všichni napříč politickým spektrem dokážeme shodnout na prioritách a že se společně snažíme o jejich realizaci. Vše je o diskuzi i umění naslouchat druhému. Jsem ráda, že se u nás v zastupitelstvu nepolitikaří a že navenek působíme jako tým, kterému jde o společnou věc.

Město podalo dosud 7 žádostí o dotace z prostředků EU a ve všech 7 případech jste byli úspěšní. Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Hodně práce vždy věnujeme přípravě projektu a v několika případech jsme využili služeb odborných firem, které se profesně čerpání evropských prostředků věnují. Tato služba sice něco stojí, ale vyplatí se. Rozhodně jsme se vždy pustili pouze do projektů, u nichž jsme stoprocentně věděli, že jsme schopni všechny dané podmínky splnit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…