Klaus by solární proud danil jen rok, kvůli arbitrážím

02.12.2010 19:50

Prezident republiky Václav Klaus považuje vládou prosazené zdanění solárních elektráren za nesystémové a bojí se sporů se zasaženými firmami, které by mohlo Česko prohrát.

Klaus by solární proud danil jen rok, kvůli arbitrážím

Výnosy ze solárního proudu by měly podléhat po dobu jednoho roku 26 procentní dani, představuje si Klaus alternativu k současnému vládnímu opatření.

Nekoncepční a nesystémové

"Řešení, které bylo zvoleno, je nekoncepční, nesystémové a v mnohém ohledu velmi riskantní. Času je samozřejmě málo, a proto nezbývá nic jiného, než zvolit jakési meziřešení, které by dalo čas na hledání řešení lepších," řekl pro portál Novinky.cz Klaus.

"Zároveň by omezení platnosti zákona na jeden rok zásadním způsobem snížilo rizika arbitráží vůči České republice ze strany výrobců solární energie i rizika žaloby ze strany Evropské komise pro porušení závazků o bezplatné alokaci emisních povolenek," dodal Klaus.

Arbitráže o miliardy

Vláda se zdaněním solárních elektráren snaží omezit nárůst cen proudu v příštím roce. Kromě tříleté 26procentní daně chce také uvalit darovací daň na emisní povolenky a zvýšit poplatky za zábor zemědělské půdy pro stavbu solárních elektráren.

Právě dodatečná daň vyvolává mezi provozovateli solárních farem největší paniku a chystají se kvůli ní podat na stát řadu žalob. Zákon nicméně již odsouhlasila Poslanecká sněmovna a v nejbližších dnech se jím bude zabývat Senát. Aby legislativa splnila svůj účel, musí být schválena do konce prosince.

Čtěte také:

Klaus: Zákon o fotovoltaice nepodepíšu, účinnost však nabyde

K omezení fotovoltaiky dojít nemusí, proti jsou někteří senátoři

Foto: ekobydleni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…