Klaus byl na konferenci o EU a teď píše, s jakou "neuvěřitelnou arogancí" se tam setkal

08.07.2016 12:25

Exprezident Václav Klaus se na svém webu Klaus.cz rozepsal o své účasti na konferenci v Monte Carlu a o současné situaci v Evropské unii. Témata současnosti jsou podle něj jasná: evropské problémy, britské referendum, arogance bruselské vrchnosti (slovo věrchuška by ale bylo lepší), beznaděj britských politiků, nenávist většiny evropských novinářů.

Klaus byl na konferenci o EU a teď píše, s jakou "neuvěřitelnou arogancí" se tam setkal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Zděsil mne sobotní rozhovor s britským ministrem spravedlnosti Govem, kandidujícím na předsedu Konzervativní strany, v němž říká: tuto pozici jsem nikdy nechtěl, nemám na ni ani grandeur (snad velikost), ani charisma, ale nemohu se nepokusit! Takto se na post předsedy vlády mocné (kdysi) a hrdé (snad i dnes) Británie kandidovat nedá,“ konstatuje Klaus. Všímá si také toho, že Gove neumí odpovědět ani na otázky, co bude s Británií po odchodu z Unie. Nutno jen podotknout, že Gove v kandidatuře včera neuspěl.

  • Původní text ZDE

Podle Klause je nyní nutné, aby vznikla alternativní organizace, společenství, unie. „Musí vzniknout zdola, ne shora. Musíme se přesunout od mentality elit k mentalitě normálních lidí (common people). Vyžaduje to revoluci, doufejme, že sametovou. Udržel jsem se a ve Francii neřekl, že bych nechtěl tu jejich, před více než 200 lety. Ta Evropu nenastartovala správným směrem,“ podotkl Klaus.

„Madam Guigou (věčná členka francouzských vlád už od Mitteranda) říkala, že i ona chce jinou Evropu, než je ta dnešní. Ta nová prý musí být schopna řešit ‚výzvy globalizovaného světa‘. Replikoval jsem, že chci stejnou Evropu jako dnes, ale jinou Evropskou unii, která by řešila ty problémy, které dnešní EU v Evropě (a s Evropou) napáchala. Moc mi nerozuměla. Byl jsem pro ni málo vděčný za tu úžasnou věc, že jsme – myšleno Česká republika – v EU. Prý zapomínám, že jsme vstupem do EU získali i evropské hodnoty,“ uvedl Klaus s tím, že toto však označil za neuvěřitelnou aroganci. Podle něj jsme totiž byli v Evropě vždycky a EU není ani majitelem, ani hlídačem evropských hodnot. „I když si to Schulz, Juncker, Tusk a všichni příslušníci lidského druhu zvaného ‚homo bruxellarum‘ asi myslí,“ dodal.

  • Původní text ZDE

Následně si povšiml vystoupení šéfredaktora týdeníku Weltwoche Rogera Köppela, který v debatě poznamenal, že EU je ničitelem evropských hodnot. „Rozdával nám tam poslední číslo Weltwoche s jeho pobrexitovským úvodníkem: ‚Skláním se před Brity, chtěli vrátit svobodu a demokracii. Je to návrat k sobě samým. EU ztroskotala, už je to jen »ein Auslaufmodell« (model, který se už dál nevyrábí, nebo snad zastaralý model). Bolestné je to zejména pro Němce, pro ně je EU náhražkou »Vaterlandu«, díky EU se mohou prezentovat jako Evropané. A to Brexit narušil,‘“ všiml si Klaus Köppelových slov. 

„Ve stejném časopise byl publikován na základě dat Eurostatu (tedy žádná privátní instituce) článek porovnávající ekonomické ukazatele a ekonomickou svobodu. Vím, že je to leckdy nepřesné, ale tendence to ukazuje. Ve velikosti zadlužení státu má Česká republika osmé nejnižší zadlužení z 28 zemí EU. Nejhorší jsou Řecko, Itálie, Portugalsko, Kypr a Belgie. V míře nezaměstnanosti jsme první. Hned za námi Německo a Malta. Nejhorší jsou Řecko, Španělsko a Chorvatsko (Slovensko je 7. nejhorší, hned za ním je Francie!),“ všímá si Klaus. Podle něj bychom tato čísla měli také znát.

„Pozoruhodné je to, jak – na první (a krátký) pohled – jižní Francie funguje, ač je až 75. na žebříčku ekonomické svobody. Že by to bylo tím, že Francouzi žádnou regulaci neberou moc vážně? Nebo tolik pomáhá to krásné počasí a moře? Nevím, ekonom ve mně musí říkat, že to na přírodních podmínkách nemůže stát. Asi to ale chce delší pobyt,“ uzavřel Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…