Klaus byl nejpopulárnější politik. A pak přišla amnestie...

14.01.2013 21:11

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vydalo v prosinci zajímavý průzkum o důvěryhodnosti politiků. V jeho čele stanul paradoxně s 51 procenty prezident Václav Klaus. Těsně za ním skončil předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský, který získal 48 procent. Šrám na důveryhodnosti Václava Klause ale zasadila novoroční amnestie, kterou prezident vyhlásil.

Klaus byl nejpopulárnější politik. A pak přišla amnestie...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Klaus je nejdůvěryhodnějším politikem trvale od prvního podobného průzkumu v roce 2010. Důvěra v něj ale od té doby vytrvale klesala. Zatímco v září 2010 mu věřilo 68 procent lidí, loni v červnu to bylo už jen 48 procent. V prosinci si poprvé mírně polepšil. Odstup mezi Klausem a druhým Rychetským se ale snížil z pěti na tři procentní body. Třetí zůstává předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), věří ji 37 procent lidí.

Nad třicet procent se dostali ještě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se 36 procenty a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s 35 procenty. Další už jsou na tom podstatně hůře. Šestému předsedovi KSČM věří 22 procent lidí, ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) důvěřuje pětina Čechů a premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi důvěřuje 17 procent dotázaných. Na posledním místě tabulky zůstal ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM).

Veřejnost hodně politiků ani nezná

"Do celkových výsledků se přirozeně promítá také to, že celou řadu politiků veřejnost příliš nezná," uvedlo CVVM. Více než polovina lidí například nezná ministra školství Petra Fialu, ministryni kultury Alenu Hanákovou (TOP 09 a STAN), ministryni práce Ludmilu Müllerovou (TOP 09), ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) nebo právě Jankovského. Průzkum se uskutečnil od 3. do 10. prosince a zúčastnilo se jej 1047 lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc

8:44 Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc

Rusové útočí na ukrajinské obránce nejen v Charkovské oblasti. K útokům dochází na 4 místech a situa…