Klaus znovu z Varšavy: Lech Kaczyński by věděl, že migrační krize je...

21.12.2015 15:41

Podstatou současné migrační krize nejsou zhroucené nebo válkou zničené země Středního východu, ale pasivně tolerovaný pochod statisíců nebo milionů migrantů do Evropy. Dnes to ve Varšavě prohlásil bývalý český prezident Václav Klaus. Poukázal také na rozdíly v české a polské zahraniční politice.

Klaus znovu z Varšavy: Lech Kaczyński by věděl, že migrační krize je...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jíří Weigl napsali knihu Stěhování národů, s.r.o. - Stručný manuál k pochopení současné migrační krize

Václav Klaus dnes na pozvání prezidenta Polské republiky Andrzeje Dudy navštívil Prezidentský palác ve Varšavě, aby zde vystoupil na konferenci s názvem „Region of Central and Eastern Europe in the Geopolicy of the President Lech Kaczyński“. Exprezident ve svém projevu také zavzpomínal na bývalého polského prezidenta Kaczyńského.

Klaus se více obává Bruselu, Kaczyński měl větší strach z Moskvy

Konference se konala u příležitosti desátého výročí nástupu Lecha Kaczyńského do prezidentského úřadu. Lech Kaczyński se podle Klause obával jak Bruselu, tak Moskvy. „Musím se přiznat, že se více obávám Bruselu. On se – zcela pochopitelně – více obával Moskvy,“ prohlásil Klaus.

Názory jeho a Lecha Kaczyńského na dlouhodobě lidem v Evropě vnucovanou unifikaci evropského kontinentu, organizovanou kosmopolitními evropskými elitami, prý byly velmi blízké. „Já byl vždy více anti-evropský, myšleno anti-EU. On byl vždy více pro-polský. Být pro něco je obvykle lepší než být proti něčemu,“ přiznal Klaus.

Lišili jsme se v pohledu na Ukrajinu

Uvedl také, že oba politici neměli stejné názory na Ukrajinu, stejně tak se lišili v názorech na Gruzii. „Vycházelo to z našich odlišných výchozích pozic. Nikdy jsem nebyl schopen přehlížet a bagatelizovat nebezpečné a evidentně nedemokratické prvky názorů a činů některých politických seskupení (a jejich lídrů) v těchto dvou zemích. Obával jsem se velmi pravděpodobných důsledků,“ řekl Klaus s tím, že dnešní situace na Ukrajině je pro něj smutným potvrzením jeho obav.

„Samotný fakt, že tamní politici byli protiruští, nemůže ospravedlnit jejich další názory a činy – alespoň pro mne ne. Vždy jsem však chápal a přijímal polskou pozici, která je založena na specifické polské historické zkušenosti jak s carským Ruskem, tak s komunistickým Sovětským svazem,“ dodal Klaus.

Na rozdíl od evropských elit by Kaczyński věděl, že migrační krize je problémem Evropy

Dotkl se také současné migrační krize, která podle něj představuje vážné ohrožení Evropy, její kultury, tradic, civilizačních vzorců i náboženství. Na rozdíl od dnes vládnoucích evropských liberálních politických elit by prý Lech Kaczyński věděl, že tato krize není problémem Středního východu nebo Severní Afriky, ale Evropy.

„Latentní migrační rezervoár vznikající ze zhroucených nebo válkou zničených zemí není podstatou problému. Tou je pasivně tolerovaný, často přímo iniciovaný a někdy dokonce spoluorganizovaný pochod statisíců nebo milionů migrantů do Evropy. To je přesně to, co evropské multikulturalistické, kvazi-progresivistické, zcela nezodpovědné politické elity dělají. Bohužel poměrně úspěšně,“ řekl Klaus.

Poukázal na to, že migranti byli dlouhou dobu implicitně zváni štědrou a paternalistickou evropskou sociální politikou, zrušením vnitřních hranic Evropy, neschopností EU bránit vnější schengenské hranice, přijetím smrtící a destruktivní ideologie multikulturalismu a chybně orientovaného a chápaného milosrdenství. „To by samo o sobě stačilo. Migranti byli ale navíc explicitně pozváni jistými evropskými politiky,“ konstatoval Klaus ve zřejmé narážce na německou kancléřku Angelu Merkelovou.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…