Klaus je gauner, padlo za účasti Mašínové při akci na podporu Smetany

15.01.2013 9:32

REPORTÁŽ Bývalého řidiče Romana Smetanu čeká dnes soud kvůli první ze dvou žalob v souvislosti s vyhýbáním se vězení za počmárání předvolebních plakátů. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu hrozí až tři roky. Smetanovi příznivci proto včera v Olomouci uspořádali protestní shromáždění. Před olomouckou radnici dorazila Smetanovi vyjádřit podporu i Zdena Mašínová. Ta ParlamentnímListům.cz uvedla, že ji tato kauza nepřekvapuje, protože dosud nebyl nikdo potrestán za čtyřicet let bolševického teroru.

Klaus je gauner, padlo za účasti Mašínové při akci na podporu Smetany
Foto: Petr Kupka
Popisek: Zdena Mašínová na snímku uprostřed při akci na podporu Romana Smetany v Olomouci

Před olomouckou radnici včera odpoledne přišlo několik desítek občanů podpořit právo na svobodu slova a Romana Smetanu. Toho dnes čeká hlavní líčení u Okresního soudu v Olomouci kvůli vyhýbání se trestu, který mu byl vyměřen za to, že před více než dvěma lety pokresloval předvolební plakáty na autobusech olomouckého dopravního podniku, kde sám pracoval jako řidič.

Změnu nečekejme, dokud bude v parlamentu KSČM

Na Horní náměstí dorazila také Zdena Mašínová, sestra Ctirada a Josefa, jejichž ozbrojený útěk přes hranice na Západ v roce 1953 dodnes rozděluje společnost na ty, kteří jejich skupinu považují za součást legitimního odboje proti komunistickému režimu, a na ty, kteří je vnímají jako vrahy.

„Při takovéto příležitosti si myslím, že by se mělo co nejvíce lidí seznámit se stavem společnosti, v jakém jsme. A toto je bohužel důsledek toho, co se už stalo po devadesátém roce. Jestliže v této zemi nebyl nikdo potrestán po tak strašném zločinu čtyřiceti let bolševického teroru a volně přešli soudci do justice, kteří tam jsou v mnoha případech dodneška, tak mě vůbec nepřekvapuje případ pana Smetany, který se stal v Olomouci po dvaceti letech,“ řekla ParlamentnímListům.cz Mašínová, která byla perzekuována minulým režimem.

Podle ní se v naší společnosti nic nezmění, pokud bude v parlamentu zastoupena komunistická strana. „Právě když před dvaceti lety syn jednoho z velkých zločinců zdejší komunistické strany pan Grebeníček prohlásil, že máme času dost, tak měl tento člověk pravdu. Pokud bude parlamentní strana komunistická, nemá to tady naději,“ doplnila pro redakci Mašínová.

Klaus je gauner

Projevy jednotlivých aktérů shromáždění, v nichž především upozorňovali na nesmyslnost stíhání Romana Smetany ve vztahu k amnestovaným tunelářům, a podjatost soudkyně Markéty Langerové, manželky někdejšího ministra vnitra Ivana Langera, která Smetanu soudila, se nesly v dusné atmosféře. Lidé skandovali: „Hanba, hanba!“ Ústředním heslem celé akce bylo: „Svoboda pro gaunery, pro Smetanu kriminál?“ K vidění byly také transparenty, na nichž byla napsána hesla jako „Smetana, oběť kleptokracie“ nebo „Nechceme novou totalitu“. Jeden z účastníků shromáždění dokonce prohlásil, že dokud tu budou vládnout Klausovi pohůnci jako Miloš Zeman, tak se spravedlnosti nedočkáme. Ten samý muž vzápětí označil nynějšího prezidenta za gaunera.

Nulová společenská nebezpečnost a bezúčelnost věznění

Na Romana Smetanu jsou podány dvě žaloby v souvislosti s mařením výkonu úředního rozhodnutí, kdy nenastoupil do věznice včas. Dnes bude olomoucký okresní soud řešit první případ, kdy se Smetana vyhýbal vězení vloni na jaře, za což mu hrozí až tři roky odnětí svobody. Smetana nedávno uvedl, že u soudu se bude hájit nulovou společenskou nebezpečností a bezúčelností věznění.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…