Klaus k 17. listopadu: Není co slavit. Straší nás něčím, čemu je těžké věřit. Lidé jsou zastrašeni

17.11.2020 9:23

Druhý český prezident promluvil k veřejnosti u příležitosti oslav státního svátku 17. listopadu, který si připomínáme jako den boje za svobodu a demokracii. Den vzdoru proti nacistům a komunistům. Podle Václava Klause však v této covidové době vlastně není co slavit. V kurzu je opět cenzura a po lidech se chce, aby dodržovali chaotické příkazy. Když tento svůj názor sděloval exprezident spoluobčanům, opět záměrně promluvil bez roušky na ústech a nosu.

Klaus k 17. listopadu: Není co slavit. Straší nás něčím, čemu je těžké věřit. Lidé jsou zastrašeni
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Václav Klaus

Rok co rok si 17. listopadu připomínáme pohřeb studenta Jana Opletala, který se 28. října 1939 zúčastnil demonstrace odkazující na vznik Československa v roce 1918. Za účast na demonstraci zaplatil životem. 17. listopadu měl pohřeb a tento pohřeb se stal příležitostí k další národní manifestaci. Toto datum bylo později uznáno za mezinárodní den studentstva.

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl na kandidátce ODS pro volby do Poslanecké sněmovny?

14%
86%
hlasovalo: 13652 lidí

O 50 let později si českoslovenští studenti připomínali Opletalovu smrt a jejich akce nakonec předznamenala pád komunistického režimu.

Václav Klaus má však pocit, že o 31 let později, kdy svět svírá pandemie koronaviru, vlastně není co slavit.

„Letošní výročí pádu komunismu v ponuré atmosféře dnešní doby v podstatě oslavovat nelze. Případně jen nostalgicky. Občané naší země, kteří by slavit měli, prožívají dnešní výročí zastrašeni, vylekáni, znejistěni, izolováni, omezeni ve veškerém svém konání. Mnozí se zakrytými obličeji. Rozmáhá se strach a vzájemné podezírání. Je vynucováno, abychom byli poslušní chaotických příkazů a zákazů. Nutí nás věřit věcem, kterým věřit je nesmírně těžké,“ kroutil hlavou před mikrofony Klaus. Jeho slova zprostředkovala divákům mimo jiné i televize Nova.

„Naděje, že se vrátíme k normálnímu životu, na který jsme si za poslední tři desítky let zvykli, slábne. Zavádí se cenzura, začíná být opět povolena jen jedna jediná pravda. Vítězí manipulace, moralizování a dělení společnosti na ty správné a politicky korektní, kteří i dnes se vším souhlasí, a na ty, kteří si dovolují s lecčíms nesouhlasit,“ pokračoval ve slovní kanonádě Václav Klaus.

Posteskl si nad tím, že se takto chová „kdysi svobodný a prosperující Západ“, a to pod záminkou boje s nemocí covid-19. Potlačování svobody však podle Klause ospravedlnit nelze. Ani bojem s koronavirem.

Ukazuje se také, že boj za svobodu nikdy nekončí. Klaus volal po tom, aby si to právě v tento den lidé připomněli o to důrazněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…