Klaus měl přednášku pro polské studenty. A opět útočil na EU

30.10.2013 17:05

K česko-polské spolupráci "proti přehnané, kontraproduktivní a vysoce nedemokratické centralizaci a byrokratizaci Evropské unie" vybídl dnes bývalý prezident Václav Klaus v přednášce ke studentům Lodžské univerzity v Polsku. Text přednášky Klaus zveřejnil na svém webu.

Klaus měl přednášku pro polské studenty. A opět útočil na EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

"Naše velice podobná zkušenost s komunismem, s jeho nedemokratickým politickým režimem, neefektivním ekonomickým systémem, s jeho modelem neproduktivní a nedemokratické integrace, by měla zbystřit náš zrak při pohledu na velice podobný - strukturálně, nikoliv rozsahem či hloubkou - vývoj v EU," varoval řečník. Unie se podle něj nepotýká s nedostatečnou demokratičností svého rozhodování, ale s "absencí demokracie" - a Češi a Poláci by vzhledem ke svým zkušenostem měli být v prvních řadách snah o změnu poměrů a o návrat k demokracii.

Zpomalení či přímo stagnace evropských ekonomik má podle Klause systémové příčiny, které jsou skryty v hospodářském a sociálním systému. Současně gratuloval Polsku, jehož ekonomika roste, že se dokázalo jako téměř jediná evropská země pasti nebezpečné krize vyvarovat.

Česko a Polsko by podle bývalého prezidenta měly spolupracovat při prosazování rozumné hospodářské politiky, bránit svobodný trh jako protiklad současného evropského systému, udržet své ekonomiky mimo nefungující eurozónu i bojovat proti nerozumným ekologickým opatřením.

Kvůli přehnané unifikaci, standardizaci, harmonizaci, centralizaci a stále agresivnějšímu potlačování národních států jako základní demokratické instituce neslábne jen Evropa, ale i celý Západ. Ale oddanost Poláků tradičním hodnotám a institucím by podle Klause mohla pomoci všem, a to i v odporu proti novému světu politické korektnosti, morálního relativismu a mediálních manipulací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…