Klaus měl projev: USA v roli světového policisty. Kdo nesouhlasí, je zaprodancem Ruska

22.12.2014 21:23

Exprezident Václav Klaus promluvil na předvánočním Euro Business Breakfast na téma pětadvacátého výročí pádu komunismu v naší zemi. Hovořil o mediokracii a destrukci doposud funkčního politického systému. Důsledky tohoto kroku prý mnozí nedohlédli. Ale to není jediný problém, se kterým se musíme vypořádat. Svět prý ohrožuje něco mnohem závažnějšího.

Klaus měl projev: USA v roli světového policisty. Kdo nesouhlasí, je zaprodancem Ruska
Foto: VŠE
Popisek: Václav Klaus při přednášce k 25. výročí pádu komunismu na VŠE v Praze

„Trvám na tom, že období uplynulých 25 let, zejména jeho počátek, bylo úspěchem a že to, co se u nás za tu dobu v pozitivním směru změnilo, je tak zřetelné a do očí bijící, že porovnávat dnešek s komunistickou minulostí nelze,“ zahájil své vystoupení Klaus. Obratem ale dodal, že je zklamán z nového omezování svobody a prosazování dalších svazujících ideologií, především levicových. Kroutí hlavou i nad manipulací ze strany médií. Fungování trhu je stále více deformováno dalšími dotacemi a daněmi. Ta regulace, jež pochází jak z Bruselu, tak z domácích luhů a hájů brzdí rozvoj naší ekonomiky.

Nesmyslná obhajoba ztráty suverenity

Česko navíc ztratilo podstatnou část své suverenity. Lidé, kteří odmítají vstupovat do volebního boje nebo v něm prohrávají, tuto ztrátu obhajují tezí, že si Češi neumí vládnout sami. Druzí tvrdí, že nás ke sdílení suverenity tlačí globalizace. Pro ty má Klaus vzkaz.

Stejně chybně je ztráta suverenity vysvětlována druhou skupinou lidí pomocí argumentu, že zvýšená internacionalizace lidských aktivit (chybně nazývaná globalizací) si žádá opuštění konceptu národního státu nebo kolem jednoho národa vytvořeného státu ve prospěch jakési „vyšší“ formy lidské organizace, v minulosti nazývané říše, impéria či superstáty, dnes eufemisticky skrývané pod slovy jako společenství či unie. Obojí forma této obhajoby je politicky korektním nesmyslem, podotýká exprezident.

EU podle Klause nectí demokratické principy, neboť občan je jí ve skutečnosti vzdálen, a i ekonomicky se ukazuje, že je neefektivní. Politika bývá znovu nadřazena ekonomice, jak tomu bývalo už za komunismu. A kdyby měl Klaus poradit podnikatelům, jakou stranu v této situaci volit, aby jim pomohla, prý neví, koho by doporučil, a to na národní úrovni, ani v EU. Politických stran, které kritizují EU, je v různých zemích dost, ale bohužel nespolupracují.

„Nevidím také žádné výrazné a důrazné politické síly, které by mohly a chtěly zvrátit dosavadní evropské trendy. Výzva k něčemu takovému je mocným hlasem evropského establishmentu ihned interpretována jako antievropanství, ač jde o něco úplně jiného. Jde o stejně elementární věci, o které nám šlo po roce 1989: O svobodu a demokracii, o obhajobu trhu proti jeho mrzačení státní regulací, o elementární suverenitu jednotlivých evropských zemí. Těchto tří věcí bychom se neměli zříkat,“ říká jasně exprezident.  

Světový problém

Byrokratický moloch Evropské unie ale není to jediné, co představuje problém v dnešním světě. Podle Klause je to i postoj Spojených států, které se staví do role světového policisty a tvrdí, že cesta s nimi po boku je jediná správná. Podle exprezidenta tomu tak ale není. Např. Rusko i Čína mají právo na to zastávat sebevědomá stanoviska. To se ale Spojeným státům nelíbí, což se dnes projevuje v konfliktu na Ukrajině.

„Možné následky a důsledky tohoto vývoje považuji za nedozírné. Nezastávám sice názor slovenského premiéra, že je 70procentní pravděpodobnost, že dojde k velké válce, ale vážné zhoršení mezinárodní situace již nastalo a vše nasvědčuje tomu, že bude pokračovat. Ani zde nevidím šanci na výraznou změnu – každý nesouhlasný hlas je umlčován a líčen jako zaprodanectví Rusku. To už jsme – sice v opačném směru – jednou zažili a mysleli jsme, že už nic takového není znovu možné. Bohužel je,“ povzdechl si.

Domácí problém

Velké znepokojení vyjadřuje také nad oslabením standardního politického systému v Česku. Ten byl prý pod tlakem po celé čtvrtstoletí, ale to, co se s tímto systémem v roce 2013 děje, považuje Klaus za neuvěřitelné.

„Tento standardní politický systém měl vždy své nepřátele a byl po celé toto čtvrtstoletí ohrožován zejména mediokracií (u nás posilovanou historicky vzniklou enormní silou doktríny nepolitické politiky a tzv. občanské společnosti), ale v roce 2013, po předčasných parlamentních volbách, které přinesly vítězství nestandardních stran (vlastně nestran) a spolu s tím nástup již dávno latentně přítomné soudcokracie a spektakulární vzestup moci bezpečnostního aparátu, došlo ke kvalitativní změně. To vytvořilo úplně nový společenský pořádek, který jsme – alespoň mnozí z nás – nechtěli. Jeho pravděpodobné, ne-li nevyhnutelné důsledky asi nedomýšlejí ani ti, kteří jeho vznik přímo chtěli nebo jen umožnili,“ varoval exprezident.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …