Klaus, metelesku blesku. Na novém videu vystupuje se slavnou písní i exprezident

08.10.2013 20:45

Volební blok Hlavu vzhůru! použil sousloví „metelesku blesku“ i v předvolebním spotu, přestože jím vyvolal již dříve rozporuplné reakce a Zdeněk Svěrák bloku dokonce hrozil žalobou.

Klaus, metelesku blesku. Na novém videu vystupuje se slavnou písní i exprezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

V předvolebním klipu zazní kus volební „hymny“ Tomáše Úlehly a následuje usmívající se Jana Bobošíková, vystřídaná záběry někdejšího prezidenta republiky Václava Klause na setkání s voliči Hlavu vzhůru!. „Doufám, že toto uskupení osloví občany; že v těch volbách uspějí,” říká ve videu bývalá hlava státu. Upozornil na to internetový server Novinky.cz.

Zmíněná hymna Tomáše Úlehly již dříve vzbudila kontroverzi. Zdeněk Svěrák, který si výraz „metelesku blesku“ nárokuje, neboť zazněl v jeho a Smoljakově filmu „Marečku, podejte mi pero!“ pohrozil volebnímu uskupení dokonce žalobou. Za to si však vysloužil z mnohých směrů kritiku sám, že se projevil jako nerudný stařec a že je podobné přetahování se o zlidovělou filmovou „hlášku“ nedůstojné.

Jana Bobošíková obhajovala užití sousloví s tím, že na něj Zdeněk Svěrák nemá nárok, protože pochází z estonštiny. Ta však údajně tento ani podobný výraz nezná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…